PŠENICA PODBACILA: Vreme nije išlo na ruku ratarima

U Južnom Banatu ove godine prinos nije za ponos!

Atmosferske padavine tokom zimskog perioda uslovile su da vreme setve bude kraće nego što je to ranije bio slučaj.

Usled meteoroloških uslova, bilo je problema sa nicanjem i rastom prolećnih useva, a vetar je uslovio da primenjena zaštita ne bude efikasna. Zbog svega navedenog, pojavljuju se i štete kod poljoprivrednih proizvođača.

Kako smo ranije pisali, najugroženija je pšenica koju je zahvatila žuta rđa u nekim delovima južnobanatskih mesta.

Kako potvrđuju iz Udruženja poljoprivrednika iz Kovačice za RTV, prinos pšenice je ove godine manji.

Na kvalitet i kvantitet useva uticala je i neadkvatna zaštita i preprskavanje bilja. Povećani su troškovi zaštite kukuruza na pojedinim mestima katastarskih jutara na 7000 dinara što nije ekonimski održiva poljoprivredna proizvodnja.

“Neadekvatna primena pojedinih preparata je donela to da imamo dosta krova na njivama. Kad smo videli da taj preparat uopšte ne deluje na sirak i na ostale korove uzeli smo drugi preparat s kojim smo ponovo preprskali i došli do toga da nas otprilike po jednom katastarskom jutru košta 7.000 dinra tretman kukuruza”, rekao je Zoran Sefkerinac, ratar iz Banatskog Novog Sela.

Primenom novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji vodećih proizvođača zaštite bilja, postiže se efekat izlečenja biljaka i kvalitetniji prinos.

Iako je još uvek rano da se govori o prinosu kukuruza i suncokreta, poljoprivrednici ne očekuju vanredne prinose ove godine, svedoče za RTV iz udruženja poljoprivrednika.

Izvor: RTV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *