Kazneno-popravni zavod u Pančevu najsavremeniji u regionu

Novi kazneno-popravni zavod u Pančevu trebalo bi da bude otvoren 1. oktobra. Reč je o modernom, možda i najmodernijem zatvoru u regionu, zatvorenog tipa, s najsavremenijim bezbednosnim sistemom.

Vrednost izgradnje i opremanja novog zatvora je 23 miliona evra, od čega je Banka za razvoj Saveta Evrope kreditirala 18 miliona, dok je država sufinansirala pet miliona, uglavnom namenjenih opremanju objekata.

Novi zatvor imaće status kazneno-popravnog zavoda i kapacitet za 500 lica lišenih slobode, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika, a nalazi se na putu za Bavanište. Kako je ranije najavljivano, ceo kompleks će imati sedam zgrada: dve za smeštaj osuđenika, kuhinju, upravnu zgradu, prijavnicu, zgradu za posete i tehničke prostorije. Zavod će biti u skladu sa savremenim standardima, najvišim stepenom obezbeđenja i biće opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite. Na ulazu će biti neprobojna stakla, KD vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za ručni pretres.

Ceo kompleks je ograđen perimetarskim sistemom zaštite (signalizacija se uključuje u slučaju ugroženosti), a objekat obezbeđen infracrvenim senzorima i s više stotina kamera za video-nadzor.

Posebna zgrada namenjena je za smeštaj zaštićenih svedoka, koji mogu biti i deo razmene s drugim državama – strani državljani koji su u drugim zemljama dobili zaštićeni status, a koji su našoj državi povereni na čuvanje.

Kazneno-popravni zavod u Pančevu opremljen je nameštajem i posteljinom proizvedenim u KPZ-ima u Nišu, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici i Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu, čime su ostvarene velike uštede za budžet. Novi zatvor će imati i poseban medicinski blok s nekoliko bolničkih soba za lakše slučajeve, kao i stomatološku ordinaciju. Osim medicinskog, postojaće i sportski blok, kao i blok s radionicama za upošljavanje osuđenih lica.

Novi zatvor trebalo bi da zapošljava 250 ljudi, od čega 170 novozaposlenih, koji bi trebalo da prođu posebnu obuku. Najkompleksnija je obuka službe obezbeđenja, koja će se sprovoditi po posebnom programu u centru u Nišu jer će novi objekat imati najviši stepen obezbeđenja i biće opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite. Taj zatvor će ispunjavati sve standarde Evropske unije. Samo projektovanje je nastalo po Evropskim zatvorskim pravilima i to je realizacija svega toga. Zatvor nema karaule, biće kompletno pokriven kamerama, što je bio jedan od uslova za Evropsku uniju.

Nakon što je Vlada Srbije 31. decembra 2017. godine formalnopravno ugasila Okružni zatvor u Njegoševoj 6 u centru Pančeva, privremeno sedište Kazneno-popravnog zavoda ostalo je na toj adresi do završetka radova novog. Zgrada je u samom centru grada, u pešačkoj zoni, i datira iz vremena Marije Terezije, a plan je da se preda Gradu za muzejski prostor.

 

IZVOR: DNEVNIK

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *