Svečanom akademijom nastavljena proslava Dana Padine

Dani Padine, velika manifestacija, obeležavanja doseljavanja Slovaka u Padinu počela je sredinom avgusta. U okviru obeležavanja organizovane su izložbe, koncerti, tortijada, vašar rukotvorina i proizvoda domaće radinosti, takmičenje u kuvanju gulaša, šahovski turnir…

Dana 11. septembra je održana je svečana akademija sa bogatim kulturno-umetničkim programom i predavanjem sa istorijskom tematikom vezanom za istoriju Padine koja ove godine proslavlja 212 godina. Pročitani su radovi o Padini, a na flauti su odsvirane posebne muzičke note koje su učinile atmosferu svečanom i prijatnom.

Prisutne je pozdravila Marijana Meliš, pomoćnica predsednika opštine Kovačica. Ona je istakla da smatra da su sadržaji bili odgovarajući i primereni svim građanima Padina i gostima, i najavila je zatvaranje dana Padine muzičkom manifestacijom Padina peva. Festival Padina peva biće organizovan 15.septembra u subotu sa početkom u 19 časova.

Zanimljivosti:

  • Početkom 19. veka odobreno je naseljavanje Slovaka na područiju današnje Padine. Problem sa pijaćom vodom rešen je bušenjem bunara koji i danas postoje. Bunari su bušeni na dubini od 40 metara kako bi se došlo do vode koje je stanovništvo moglo da koristi. Iz severne Mađarske i južnog dela Slovačke došli su Slovaci i naselili teritoriju današnje Padine.
  • Tokom mađarizacije se zvala Lajošfalva, a tokom austrougarske vladavine Ludvigzdorf.
  • Padina je osnovana istovremeno kada i Samoš.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *