Uzdin – mesto dobrih gastronoma! Riblja čorba i pivo nepogrešiva kombinacija

Uzdin – mesto dobrih gastronoma! Riblja čorba i pivo nepogrešiva kombinacija

Književno umetničko durštvo “Tibiskus” iz Uzdina u Uzdinu je sedmi put organizovano takmičenje u kuvanju riblje čorbe Uzdinski kotlić, a 13. put je održana manifestacija Fest sa pivom.

U Rumunskoj etno kući je održano takmičenje, a u 12 kotlića se krčkala dobra riba uz različite kulinarske virtuozne sastave povrća i začina sa ciljem što primamljivijeg ukusa.

Uporedo je održana i izložba plodova jesenje berbe na kojoj su prikazana 92 proizvoda naših proizvođača. Pored piva i riblje čorbe, degustirala se i najbolja banatska rakija, tako da je atmosfera bila vesela, a gosti rasploženi i spremni da se takmiče, šale i uživaju u dobroj hrani i piću.

U kuvanju riblje čorbe takmičili su se kulinari iz Uzdina, Ečke, Tomaševca, Zrenjanina, Mramorka i dve ekipe gostiju iz Rumunije, a za posetioce čorba se krčkala u posebnom kotliću. Poseban kotlić takođe je priređen, a ta riblja čorba služena besplatno. STR Viki iz Uzdina je ekipa koja je odnela pobedu, drugo mesto pripalo je ekipi General solutions iz Zrenjanina, a treća Muzičkoj omladini Uzdina.

U pivskom triatlonu, u okviru manifestaicje Fest sa pivom u brzom ispijanju piva, prepoznavanju vrste piva i ispijanje čaše piva bez pomoći ruku. Pobedio je Stelijan Miklja iz Uzdina, drugi je Emil Konstantinesku iz Trgovišta i treći Nikola Vasile iz Uzdina. U pričanju viceva publiku je najviše zasmejao Horhe Krecu, dok je apsolutni pobednik Gala banatske rakije Georgije Pajević.

Predsednik KUD Tibiskus Vasile Barbu najavljuje da će predstojeći festival stvaralaštva na rumunskom jeziku na banatskom dijalektu, održati u Mramorku, gde će se okupiti pisci. On naglašava da je bitno da će se u okviru Rumunske pravoslavne crkve u Mramorku otvoriti biblioteka, uz pomoć Tibiskusa i prijatelja iz Rumunije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *