Festival jabuka u Crepaji: probajte, kupite, takmičite se! Njeno veličanstvo – Jabuka!

Jabuka je nezaobilazno voće na trpezi svakog domaćinstva. Ona je lek, poslastica, od nje se prave napici, zimnica, ali kroz istoriju kuture i umetnosti nosi posebnu simboliku kako u antičkoj, tako i u slovenskoj kulturi.

Jesenja jabuka, pak, posebna je po svom mirisu i ukusu. U našoj zemlji gotovo svako domaćinstvo ima svoje stablo jabuke sa kog ubira slatke plodove. Upravo ovo uverenje motivisalo je Udruženje žena Vidovdan da napravi manifestaciju koja jabuku stavlja na presto koji joj pripada.

Treća po redu manifestacija biće organizovana u nedelju 30. septembra sa početkom u 15č i 15 minuta u Crepaji, a pod, već tradicionalnim nazivom, Festival jabuka.

Ove godine Festival će okupiti goste iz naše opštine, prisustvovaće udruženja iz Pančeva, Opova, Sakula, ali neće izostati ni kulturno-umetnički program. Za taj deo programa zaduženo je Kulturno-umetničko društvo Sveti Sava iz Crepaje, a nastupiće i grupa mažoretkinja koje su nedavno počele sa radom.

Manifestacija Festival jabuka je gastronomskog tipa, ali je planirano da bude organizovan i takmičarski deo. Svi posetioci moći će da se takmiče u sledećim kategorijama: najukusnija poslastica od jabuke, najlepši štand udruženja i najbrže ljuštenje jabuke. Prijave će se obavljati tokom festivala, neposredno pre takmičenja. Takođe, ovogodišnji festival biće prodajnog karaktera, pa se možete obezbediti ukusnim dezertom posle nedeljnog ručka.

Udruženje žena Vidovdan iz Crepaje trudi se da ovu manifestaciju učini tradicionalnom, a da im to uspeva svedoči i činjenica da je ovo treći festival po redu, a svake godine se događa sa početkom jeseni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *