Brnabić: Nema zemlje na planeti koja ne bi poželela Kovačicu, ali ona je samo jedna

Za samu Slovačku Kovačica je čarobna, jer u svojoj matici Slovaci nemaju niti su ikada imali umetničke oaze poput one koja se nalazi u Kovačici. Oni, Slovaci koji su se doselili u Srbiju, su tek u Srbiji našli umetnički blagotvorno tlo.

Zato će dve države, Srbija i Slovačka, prema rečima premijerke Ane Brnabić, koja je nedavno posetila Slovačku, raditi zajedno na tome da Kovačicu uvrste na Uneskovu listu kulturne baštine.

„Nema zemlje na planeti koja ne bi poželela Kovačicu, ali ona je samo jedna, zahvaljujući slovačkoj nacionalnoj manjini. U 20. veku ministarstva sile za jednu zemlju bila su ministarstva policije i vojske, a za pametnu zemlju u 21. veku to su ministarstva kulture i obrazovanja. Mislim da jesmo i da ćemo biti pametna zemlja i da ćemo još više ulagati u obrazovanje i kulturu. Odavde odlazim s jasnim zadatkom: radićemo zajedno na tome da Kovačicu uvrstimo u Uneskovu listu kulturne baštine”, istakla je premijerka Srbije.

Ovo je izgovorila prilikom nedavne posete Bratislavi, gde je otvorila izložbu više umetnika kovačičkog naivnog slikarstva.

Izložene slike kovačičkih naivaca su praznik za oči, kao što su slike Zuzane Halupove u Njujorku u UN, koja je svoju ljubav prema deci iskazivala na platnu, jer ih, nažalost, nije imala. Takve slike potpisivao je srcem i Jan Knjazovic, čije su slike bile izlagane u pariskom Luvru.

Izvor: Politika.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *