IN MEMORIAM Vesna Hrćan – jedinstvena i neponovljiva vladarka bojama…

 

Posle kratke bolesti preminula je kovačička slikarka, članica Galerije naivne umetnosti, Vesna Hrćan.

Vesna Hrćan je rođena u Pančevu 1968. godine. Živela je i stvarala u Kovačici, gde je završila osnovnu i srednju školu. Slikarstvom je počela da se bavi 1989. godine. Prevashodno se bavila tehnikom ulja na platnu, grafikom, oslikavanjem keramike i predmeta od drveta (vretena, kašike, šamlice, oslikavanjem murala…). Među prvima u Kovačici je počela da oslikava tikve. Najčešći motivi su joj bile ženske figure u pokretu.

Vesna Hrćan, prvi put je svoju umetnost prikazala širem auditorijumu 1991. godine, u Galeriji naivne umetnosti u Kovačici, na kolektivnoj izložbi koju je organizovao “, Tomaš Hriešik- Maško i Pavel Matuh pod patronatom organizacije “Insittours” iz Kovačice. Po rečima organizatora, Vesna je već tada pokazala da donosi nešto novo.

Zapažena je bila i Vesnina izložba u Galeriji “Zvono”, u Novom Sadu, koju je otvorio Raša Popov i Pavel Matuh. U organizaciji Galerije Babka Vesna Hrćan je svoje slike predstavila u Vašingtonu, u Galeriji Međunarodnog monetarnog fonda. Izložba je nosila naziv “Vesna i novac”.

Vesna Hrćan je 2018. godine, postala članica Galerije naivne umetnosti u Kovačici, i aktivno je učestvovala na svim izložbama u organizaciji iste, počevši od 67 Kovačičkog oktobra do Karavana naive, koji je gostovao u najznačajnijim galerijama i muzejima širom Srbije.

Svoju umetnički dušu, Vesna Hrćan, je prikazala posetiocima Galerije naivne umetnosti, na svojoj samostalnoj izložbi u junu 2016. godine. Otvorio ju je njen dugogodišnji drug i poznavalac njenog likovnog potencijala – Pavel Matuh.

Citarajući fragment iz teksta Pavela Matuha, kolektiv Galerije naivne umetnosti odaje počast svojoj članici, umetnici Vesni Hrćan.
“…Iz šumice ispred Vesnine kuće cvrkuću ptičice, pevaju, sleću direktno na njene slike, u njenu nedavno otvorenu Galeriju. Sleću direktno na rub zdenca da bi kljunić navlažile u njemu. Taj šumski zdenac je Vesna…”

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *