Rame uz rame sa šabačkim i rumskim – Debeljački vašar!

Veliki prolećni robni, zanatski i stočni vašar u Debeljači po tradiciji održava se poslednjeg petka u martu, pa će i danas svi putevi voditi na vašarište u ovom južnobanatskom mestu u opštini Kovačica.

Debeljački vašar rame uz rame sa onim u Rumi i Šapcu

Direktor JKP „4.oktobar“ u Debeljači Laslo Jover kaže da je interesovanje izlagača bilo veliko, tako da će gotovo sva mesta biti popunjena, a s obzirom na vremenske prilike, očekuje se i dobra poseta.

– Imamo maltene sva mesta popunjena, od kojih je 200 na tezgama, ali za izlagače imamo još oko 1.700 mesta na travnjacima koji su širine dva i dužine 10 metara. Vašarište u Debeljači se prostire na 12 hektara i ima sve uslove da prihvati veliki broj izlagača i posetilaca – naglašava Jover.

Jedinstvena ponuda u Banatu

Već u zavisnosti od potreba izlagači su nastojali da obezbede neophodan prostor, pa najviše zauzimaju šatre ugostitelja, ali i prodavaca poljoprivredne mehanizacije i druge robe. Na vašar u Debeljaču stižu izlagači iz mnogih vojvođanskih mesta, takođe i iz centralne Srbije, a zbog pazara i ugođaja koje pruža vašarska atmosfera dolaze posetioci iz bliže i dalje okoline.

Za razliku od prošle godine, kada je organizovano šest vašara, u JKP „4.oktobar“ su odlučili da se broj vašarskih priredbi smanji na četiri, pa će pored prvog prolećnog naredni održati 7.juna, zatim 30.avgusta i 1.novembra.

Najposećeniji je prvi, matrovski, i treći, avgustovski vašar

– Pokušavali smo da u toku godine organizujemo više vašarskih dana, ali se broj stanovnika u Debeljači i okolini smanjio jer je dosta ljudi otišlo u inostranstvo, pa smo uvideli da se zbog velikih troškova koji prate organizaciju vašara uvideli da je najracionalnije da svedemo broj vašara na četiri, jer je evidentno da smo lane dva vašara održali sa minusom – saznajemo od Jovera, koji podseća da se vašari u Debeljači održavaju od 1873. godine, te da su nekada trajali po nekoliko dana, jer su počinjali četvrtkom i završavali se u nedelju.

Izvor: Dnevnik.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *