Kampanja ministarstva: Imaš izbor. Prijavi!

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, pod sloganom “Imaš izbor. Prijavi”, pozvalo je trudnice i porodilje koje smatraju da su im prava ugrožena da poslodavce prijave na besplatni broj telefona. Ministar Zoran Đorđević kaže za RTS da taj telefon postoji već godinu i po dana ali da je sada prepušten Kancelariji za E-upravu.

Zoran Đorđević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je država nakon razgovora sa raznim NVO i trudnicama pokazala da želi da reaguje brzo i efikasno.

U okviru tog broja telefona postoji opcija za trudnice i inspektori će svaki od tih poziva da provere i da izađu na lice mesta ukoliko se to zahteva.

Đorđević kaže da je do srede popodne bilo 32 poziva od kojih su 26 bila upotrebljiva. Navodi da su pozivi uzeti u razmatranje i da će inspektori izaći na teren i videti da li postoji kršenje zakona.

Ministar poručuje da će poslodavci, ako bude bilo osnova za to, biti kažnjeni i da će njihova imena biti objavljena na posebnom delu sajta.

Broj telefona

Trudnice i porodilje koje smatraju da su im prava ugrožena mogu da prijave poslodavce na broj telefona 0800-300-307.

Podseća da su sankcije postojale i ranije ali da su neki poslodavci svesno plaćali kazne i da osim toga nisu imali nikakv drugi prekor. Iskustvo iz borbe protiv rada na crno pokazalo je, kaže Đorđević, da ljudi gledaju kada je neko na toj listi.

Kaže i da je postojala nedoumica kod zaposlenih na određeno vreme, ali ističe da i njima ugovor mora da bude produžen do isteka porodiljskog.

Đorđević je najavio i rad sa medijima kako bi građani znali koja sve prava imaju.

Kaže da su prijave anonimne i da inspekcija ne pominje imena onih koji prijave poslodavce. Osoba koja prijavi poslodavca ima pravo da dobije povratnu informaciju o radu inspekcije.

Izvor: RTS.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *