Intervju: Milan Garašević o razvoju opštine Kovačica


• Izazova je bilo na pretek , ali za kratko vreme urađeno je mnogo u oblasti školstva, zdravstva, kulture, sporta, na komunalnoj i putnoj infrastrukturi…
• Najveći investicioni posao koji je u toku jesu radovi na radnoj zoni u Crepaji
• Turistički potencijali opštine Kovačica svakako su jedan od njenih najjačih aduta
• Koliko se opština Kovačica, i u čemu najviše promenila, od kada ste Vi prvi čovek opštine?

-Prvenstveno od jeseni 2016. do danas opština Kovačica više ne nosi mnoge probleme iz prošlosti za sobom. Sada možemo da kažemo da smo rešili neke od gorućih problema i da smo krenuli uzlaznom stopom razvoja. Razvoj se ogleda prvenstveno ulaganjem u komunalnu i putnu infrastrukturu, opremanjem školskih objekata, ulaganjem u turizam, sport, poljoprivredu i kulturu, i zato sam često govorio da je Kovačica jedno veliko gradilište.

• Šta je bilo najteže i kako ste s tim izašli na kraj?

-Kao što sam i ranije pominjao, opština Kovačica bila je poslednja negasifikovana opština u Srbiji, bez radne zone, bez šanse za dolazak investitora, osuđena na višegodišnje propadanje usled nazadovanja u privrednom smislu, jer ako ne napredujete, vi svakako nazadujete. Funkcionisanje Doma zdravlja Kovačica bilo je ugroženo nedomaćinskim poslovanjem koje je trajalo predugo… Izazova je bilo pregršt. Bilo je, prvo, neophodno odrediti prioritete i strategiju rešavanja svakog problema ponaosob i korak po korak posvetiti vreme i sredstva da opština prvo stane na svoje noge, a zatim i da krene napred.


• Čime ste do sada najzadovoljniji i šta je to što još treba uraditi da bi svi glavni ciljevi bili realizovani?

-Ni u jednom trenutku ne mogu svi ciljevi biti realizovani, jer se iz postignutih rađaju novi i uvek se teži daljem razvoju i napretku. Istakao bih da sam zadovoljan time što opština Kovačica više nema taj epitet “poslednje negasifikovane opštine”, zatim funkcionisanjem fabrike vode, zadovoljan sam ostvarenim javno-privatnim parnterstvom u oblasti javne rasvete, zatim zadovoljan sam kako teku radovi na radnoj zoni u Crepaji. Samo ova tri velika posla, a još je mnogo njih u toku, uticaće na kvalitet života svih naših meštana. Ima još puno posla i planova, prvenstveno u oblasti razvoja putne infrastrukture u svim mestima, zatim planirana je izgradnja sportske hale, uređenje sportskih objekata, tribina…

• Kako ste zadovoljni saradnjom sa Pokrajinskom vladom i Vladom Republike Srbije?

-Izuzetno sam zadovoljan. Svake godine dobijamo izvesna sredstva, a time i poverenje u sprovođenje projekata, od pokrajinskih i republičkih organa vlasti. Na taj način uradili smo neke od atarskih puteva, rekonstrukciju vodovodne mreže u Kovačici, Uzdinu, sada i u Debeljači, dobili smo sredstva za drugu fazu puta ka Tamišu, a redovno ostvarujemo i pravo na sredstva za refundaciju učeničkog prevoza. U planu su i određeni projekti koje bi trebalo da finansira Ministarstvo kulture i informisanja, tako da zaista imamo odličnu saradnju sa Pokrajinskom vladom i Vladom Srbije.

Šta biste posebno istakli kada su u pitanju kultura, zdravstvo, obrazovanje, sport?

-Zdravstvo i obrazovanje najbitniji su za formiranje jednog vitalnog društva. Odatle, sve institucije moraju da funkcionišu besprekorno, a posebno Dom zdravlja i škole. Kao opština, uradili smo mnogo za Dom zdravlja, danas možemo reći da je njihovo poslovanje izvesno, dugovi načinjeni u prethodnom periodu za vreme bivše vlasti izmiruju se u skladu sa predviđenim tempom koji ni na koji način ne ometa redovno fukncionisanje. U školske objekte uloženo je preko 4 miliona dinara. Vrtić u Crepaji ima novu kuhinju, Osnovna škola „Maršal Tito“ u Padini dobila je novi lim na krovnom pokrivaču, a u Kovačici učestvovali smo u projektu rekonstrukcije krova na školi. U Osnovnoj školi „Sava Žebeljan“ u Crepaji ugrađen je video nadzor u celoj školi. Osnovna škola „Moše Pijade“ u Debeljači urađena je kompletna zamena električnih instalacija i uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, kompletna stolarija. U Idvoru se radi sanacija fasade, u Gimnaziji učestvujemo u projektu investicionog održavanja postojećih svlačionica. I to su samo neki od radova. Što se tiče kulture, afirmišemo građanska udruženja da promovišu svoje aktivnosti i opštinu Kovačica, pored onih redovnih manifestacija koje organizuje Turistička organizacija opštine Kovačica. Turizam je neodvojivi deo kulture u našoj opštini i odatle je kulturni turizam naš svojevrstan brend.

Planiramo i ulaganja u sportske objekte u narednom periodu, kao što sam najavio ranije, a sve to radi podsticanja omladinskog i rekreativnog sporta.

Izvor: Start 013

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *