Dobre vesti! Ponovo možemo na pijace! Mnogi se vraćaju u sedlo

Penzioneri mogu u šetnju posle 18h

Građani stariji od 65 godina moći će, počev od danas, da utorkom, petkom i nedeljom izlaze u šetnju u trajanju od pola sata. Oni će svojih pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18 časova do jedan sat iza ponoći, najviše 600 metara od mesta stanovanja.

Auto škole, automehaničari, vulkanizeri

Od utorka, 21. aprila, dozvoljen je rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača, kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižarama, trgovcima motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom.

Pijace samo uz sve mere zaštite

Zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru) od danas su ponovo otvorene, uz obaveznu primenu svih mera zaštite.

Građevinari nastavljaju

Vlada, takođe, poziva poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da nastave rad u punom kapacitetu.

Na poslodavcima važan zadatak – da obezbede sve mere zaštite

Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance.

Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju.

Dame, samo još malo!

Oni koji i dalje nisu u mogućnosti da nastave sa radom su objekti čiji rad podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih delatnosti koje se nalaze u tržnim centrima.

Takođe, rad i dalje nije dozvoljen u delatnostima koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, tako da frizerski saloni, saloni za negu lepote, teretane i fitnes centri i dalje ostaju zatvoreni.

Maske i rukavice obavezne

Bitno je naglasiti još jednom da se rad u objektima i delatnostima kojima je to  dozvoljeno može obavljati isključivo uz poštovanje svih mera zaštite i korišćenje sredstava za dezinfekciju i zaštitnih sredstava – maski i rukavica.

Na sednici je odobrena i donacija od pet hiljada testova Republici Srpskoj u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19.

Vlada Srbije nastaviće da prati situaciju u vezi sa koronavirusom i da prilagođava svoje mere u skladu sa aktuelnom epidemiološkom slikom. Još jednom apelujemo na sve građane da se pridržavaju svih mera bez izuzetka jer je to jedini način da svi zajedno pobedimo ovu zaraznu bolest.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *