Kovačički oktobar okupio sve važne činioce javnog života Kovačice

Tokom prvog vikenda obeležavanja Kovačičkog oktobra održane su brojne manifestacije.

Drugog oktobra su položeni venci na spomenik palim borcima u centru Kovačice, a trećeg je organizovan bogat program.

Predsednik opštine Kovačica Jaroslav Hrubik, zamenik predsednika opštine Kovačica, Petar Višnjički i Marijana Meliš, pomoćnica predsednika opštine Kovačica, dočekali su ambasadora Slovačke Republike u Beogradu, gospodina Federa Rosoha. Ovo je prva zvanična poseta gospodina Rosoha Kovačici, te je sa predstavnicima lokalne samouprave razgovarao o svim posebnostima koje čine opštinu Kovačica, o ravnopravnosti položaja svih nacionalnih zajednica i o potrebi očuvanja kulturne tradicije.

Pokloni sa obe strane
Predsednik opštine Kovačica govorio je i za RTS

Nakon sastanka, predstavnici lokalne samouprave i njegova ekselencija Feder Rosoha prisustvovali su otvoranju dve izložbe. Galerija naivne umetnosti otvorila je svoja vrata za izložbu koja je ove godine inspirisana pandemijom korona virusa, te su slikari Galerije oslikavali maske.

Na otvaranju su govorili, pored ambasadora Slvoačke Republike i predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, Libuška Lakatoš i ona je ovom prilikom istakla da je naivna umetnost važna za Kovačičane, ali i za sve koji žive na teritoriji Vojvodine i Srbije.

Jagoda Stamenković, iz Minisatstva kulture i informisanja, podsetila je da je naivno slikarstvo Slovaka iz Kovačice ušlo na listu Republike Srbije kao nematerijalna kulturna baština.

Galerija je ove godine priredila neobičnu izložbu posvećenu zaštitnim maskama, inspisanu borbom sa Korona virusom. 19 slikara se odazvalo slikanju na maskama, a preko 40 originhalnih dela bilo je izloženo na otvaranju povodom 69. Kovačičkog oktobra, rekla je direktorka Ana Barca na otvaranju izložbe.

Netradicionalna podloga

Galerija Babka je takođe priredila izložbu pod nazivom 29 godina – 29 slika i okupila mnogobrojne kovačičke i padinske slikare. Pavel Babka izrazio je veliko zadovoljstvo priređenom izložbom i prilikom otvaranja izložbe govorio o važnosti i bogatstvu stvaralaštva slikara ali i očuvanja njihovog nasleđa.

Pavel Babka

Tradicionalna svečana sednica Saveta Mesne zajednice Kovačica bila je zakazana za subotu, 03.10. u 14 časova. Na svečanoj sednici govorili su Jaroslav Hrubik, predsednik opštine Kovačica, Libuška Lakatošova, predsednica Nac. Saveta nacionalne manjine i Jan Brtka, predsednik Matice slovačke u Srbiji. Nastupala je pevačka grupa Perla.

Nakon svečane sednice Saveta počeo je program u dvorištu Mesne zajednice Kovačica. Organizovan je vašar rukotvorina.

Svečana sednica

Na vašaru rukotvorina kreativni pojedinci imali su priliku da prikažu svoje radove, da se pohvale svojim umećem, a kupci su mogli da biraju unikatna dela veštih majstora. Ipak, ove godine vašar je imao manje izlagača nego ranije.

I Dnevni boravak tradicionalno na vašaru rukotvorina

Svi aktivni učesnici javnog života u Kovačici vredno su radili na pripremi ovogodišnje manifestacije Kovačički oktobar, pa tako i Udruženje žena iz Kovačice.

Direktor Doma kulture 3. oktobar iz Kovačice Jan Tomaš je istakao da je ovogodišnja epidemiološka situacija uslovila izmenjene okolnosti održavanja kulturno-umetničkog programa Amateri svome mestu.

Ove godine učesnici su amateri Doma kulture 3. oktobar iz Kovačice, učenici gimnazije MP, UŽ Kovačica, pevačka grupa Perla i Dečja svadba. Svako je imao svoj zadatak kako bi ovogodišnji program bio bogat i raznovrstan, a u skladu sa tradicijom.

– Svi koji se bave kulturom, muzikom i umetnošću su na neki način bili uključeni u program, zaključio je Jan Tomaš.

Amateri svome mestu

U nedelju bila je organizovana pasuljijada i turnir mlađih kategorija u fudbalu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *