Kovačica: Obeležava se Međunarodni dan maternjeg jezika

Četiri niti, jedan vez – Međunarodni dan maternjeg jezika – 2021. Kovačica


Već 20. godina tradicionalno se u Kovačici obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika uz podršku Komisije za saradnju sa Uneskom, a u organizaciji opštine Kovačica i Galerije Babka. 

Kolektivni identite jedinstven u Kovačici, kaže Jaroslav Hrubik predsednik opštine Kovačica


Zbog nestabilne epidemiološke situacije, ove godine obeležavanje je realizovano putem elektronskih medija i društvenih mreža, odnosno pod medijskim pokroviteljstvom Radio televizije opštine Kovačica i Radio televizije Pančevo. Takođe, svi zainteresovani, mogli su da prate sadržaj putem društvenih mreža na zvaničnnim nalozima opštine Kovačica – Fejsbuk Opština Kovačica i Instagram TV opstina_kovacica.

Hor Gimnazije Mihajlo Pupin


Program je otvorio hor Gimnazije Mihajlo Pupin, i izveo pesme na 4 jezika – na srpskom, slovačkom, mađarskom i rumunskom jeziku. Za muzički deo programa bio je zadužen harmonikaš, kako sam voli da kaže “Slovak koji voli da svira srpska kola”, Vladimir Halaj.  Nevena Ćirić, Sabina Kiš, Emilija Svakova i Anisia Liviana Babuc ponele su narodne nošnje i zajednički pokazale svu lepotu različitosti, te i jedinstvenost Evrope u malom, kako se Kovačica često naziva. Program obeležavanja baziran je na predstavljanju svake nacionalne zajednice u okviru multukulturalnog kovačičkog mozaika. Upravo, neodvojivi element mozaika sadržanog u kulturi, tradiciji i nasleđu je maternji jezik, njegovo očuvanje i negovanje. 

Četiri niti, jedan vez


Video poruke podrške obeležavanju Dana stizale su tokom prethodne nedelje
Video poruke podrške obeležavanju Međunarodnog dana maternjeg jezika stizale su tokom prethodne nedelje u opštinu Kovačica. Ispred opštine Kovačica ističemo veliku zahvalnost za podršku Ambasadoru Slovačke Fedor Rosoha, Ambasadorki Rumunije Silvii Davidoiu, Jonu Aurelu Popu, predsedniku rumunske Akademije nauka i umetnosti, predsedniku Komisije za saradnju Srbije sa Uneskom, Goranu Milašinović i Oliveri Balašević, autorki knjige Planeta dvorište. 
*Zahvaljujemo se gospođi Balašević koja se aktivno uključila u realizaciju projekta obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika u Kovačici i koja je poruku ovim povodom uputila pre velikog gubitkog koji je zadesio porodicu Balašević – navode iz opštine Kovačica.


Planeta dvorište – reč je o jeziku humanosti


Priča o Kovačici danas možda ne bi bila potpuna bez priče o humanosti I velikom srcu Kovačičanki koje su pomagale decu iz nekadašnjeg sirotišta. I tada, jezička barijera je nestajala u trenucima kada je trebalo pružiti utehu, razumevanje i majčinsku
brigu.Kako sama autorka knjige Planeta dvorište Olivera Balašević kaže da je priča o kovačičkom sirotištu: priča o vremenu kada su i moje vršnjakinje bile devojčice zaslužuje da bude ispričana… Žene koje su pomagale ratnu siročad govorile su majčinskim materinskim jezikom za koje su potrebne samo reči srca.

Tradicionalno, pročitan je i deo poruke od generalne direktorke Uneska, Odri Azule, u kojoj se, između ostalog kaže:


Svakog 21. februara Međunarodni dan maternjeg jezika slavi jezičku različitost i višejezičnost, ovo neprocenjivo nasleđe čovečanstva.
Ove godine proslavlja se u vreme kada svet prolazi kroz krizu.
Tema Dana ove godine  je čuvanje višejezičnosti radi inkluzije u obrazovanju i društvu.
Ova tema nas ohrabruje da podržimo višejezičnost i korišćenje maternjeg jezika, kako u školi tako i u svakodnevnom životu.
Posebna pažnja je posvećena višejezičnosti u obrazovanju od ranog detinjstva kako bi za decu njihov maternji jezik uvek bio prednost.  
U obrazovanju, kao i u svim delovima našeg društva, višejezičnost je faktor jednakosti i UNESCO je posvećen da to promoviše svuda.
Decenijski, ovaj Dan pred nas stavlja izazov, a to je da je potrebno osigurati da višejezičnost sačuvamo kao zajedničku baštinu.

Od danas, svi posetioci Kovačice i građani Kovačice, moći će da pogledaju i dve otvorene izložbe. Jedna je otvorena u Galeriji naivne umetnosti Galerija naivne umetnosti 1950-2020 i drugu u Galeriji Babka Februar u ravnici -Velike i male zime u Kovačici. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *