Foto galerija: Međunarodni dan maternjeg jezika – Naša lična karta

Preko dvadeset godina u opštini Kovačica obeležava se Međunarodni dan maternjeg jezika. Već par godina pod sloganom Četiri niti jedan vez. Ove godine pripremljen je program u tri celine: svečano otvaranje manifestacije, potom okrugli sto sa temom Informisanja na jezicima nacionalnih manjina nacionalnih zajednica i radni sastanak predstavnika ambasada, nacionalnih saveta, Ministarstva kulture i Ministarstva informisanja. Ovom prilikom na radnom sastanku govorilo se o jačanju međuinstitucionalne saradnje različitih nivoa vlasti, a na okruglom stolu o odnosu dijalekata i književnog jezika, kao i o tome da li mediji na jezicima nacionalnih zajednica imaju korektivan uticaj na maternji jezik, odnosno, dijalekat manjine.

Svečano je manifestaciju otvorio predsednik opštine Kovačica, Jaroslav Hrubik. Ovom prilikom on je rekao:

S ponosom ističemo da višejezičnost doprinosi razvoju našeg
društva koje nastojimo da razvijamo kao lokalna samouprava u
svim oblastima, u ovom slučaju u oblasti informisanja kroz osvrt
na obrazovanje na jezicima nacionalnih zajednica.
Obrazovanje na više jezika koje se svakodnevno odvija na
teritoriji opštine Kovačica, primer je kako se Uneskov cilj može
ispuniti ali i obezbediti održivi razvoj.

Tu leži odgovor na pitanje zašto se centralna manifestacija
obeležavanja dana maternjeg jezika upravo dešava u našoj
opštini – celokupan program i slogan manifestacije Četiri niti
jedan vez je zapravo naša lična karta.

Jaroslav Hrubik, predsednik opštine Kovačica

Prisutnima se obratio i Goran Milašinović, predsednik Komisije za saradnju sa Uneskom, koja je i ove godine dala svoje pokroviteljstvo kao centralnom obeležavanju Međunarodnog dana maternjeg jezika u Srbiji. Istakao je ciljeve koje Unesko ima i načine na koje se do njih dolazi, te je izarzio i zadovoljstvo načinom obeležavanja ove manifestacije u opštini Kovačica.

U ime Ministarstva za kulturu govorio je rukovodilac Odeljenja za kulturno nasleđe Miloš Gajić, a kao predstavnik Ministarstva za informisanje i telekomunikacije obratila se Maja Zarić. Oboje su se osvrnuli na načine na koja oba ministarstva podstiču očuvanje kulture, baštine i identiteta, pa time i jezika i pisma, svih naroda koji žive u Srbiji, a koje su sprovodila ministarstva.

U ime Pokrajinske vlade obratila se Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Čestitajući ovaj izuzetan dan, ona je istakla da je jezik jedan od najvažnijih elemenata svakog nacionalnog identiteta, a njegovo očuvanje najpreča briga svake nacionalne zajednice.

Direktor Kancelarije za Slovake u dijaspori, Milan Jan Pilip govorio je o međunarodnim projektim a koji su uticali na očuvanje jezika i pisma slovačke nacionalne zajednice u Srbiji.

Na temu „Informisanje kao sredstvo očuvanja i razvoja jezika i pisma jezika nacionalnih zajednica – nacionalnih manjina“ održan je okrugli sto, na kojem su učestvovali predstavnici manjinskih medija – novinari i urednici listova Hlas ludu, Magyar Szo, RTVS iz Slovačke, Kanal Vis iz Makedonije, Mak.info, ali i učitelji i nastavnici jezika Ana Hrk, Elena Kožokar, Janoš Bakator. Na okruglom stolu konstatovano je da svaka sredina ima svoj dijalekat koji se menja u dodiru sa jezikom većine, ali i u dodiru sa medijskim sadržajima koji prate normativne oblike u skladu sa književnim jezikom koji se govori u matičnoj zemlji nacionalne zajednice. Takođe, otvoreno je i pitanje očuvanja dijalekta i njegove uloge u zajednici.

Istovremeno, održan je radni sastanak predstavnika opštine Kovačica, zamenika predsednika opštine Kovačica, Petra Višnjičkog, zamenika predsednika SO Kovačica, Steliana Balana i pomoćnice predsednika opštine Kovačica, Marijane Meliš sa predstavnicima Ambasada Slovačke i Rumunije, Ministarstva kulture i Ministarstva informisanja, nacionalnih saveta Slovaka, Mađara, Rumuna i Roma. Tema radnog sastanka bila je jačanje međuinstitucionalne saradnje na različitim nivoima vlasti radi postizanja zajedničkih ciljeva u oblasti očuvanja multikulturalnosti i multijezičnosti u Srbiji.

Treći deo programa Četiri niti jedan vez održan je u Domu kulture 3. oktobar u Kovačici. U programu su učestvovali Tamburatorijum, folklorni ansambl Širom polji hruška, SKUD Sunocokreti, KUD Mihajlo Pupin iz Idvora, KUD Sveti Sava, ansambli Doma kulture Jožef Atila iz Debeljače i ansambl Društva za negovanje tradicija Banatsko kolo. U ovom delu programa prisutnima su se obratili predstavnici Ambasade Slovačke, treći sekretar Boris Konček, i konzul Ambasade Rumunije, Šerban Mihaj, kao i predsednica NSSNM, Dušanka Petrak, predsednik NSRNM, Valentin Ardeljan, Milinka Hrćan, ispred Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, Žofija Rigo Pal, potredsednica Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i Alisa Šajn – zamenica predsednika nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Program je završen zajeničkim folklornim spletom igara svih ansambala koji su manifestaciju zatvorili uz slogan – Četiri niti jedan vez.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *