Petrakova i Ardeljan na prijemu kod ministra Žigmanova

Predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Dušanka Petrak i predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine dr Valentin Ardeljan, su u Palati Srbija u Beogradu, učestvovali na svečanom prijemu u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog povodom konstituisanja novih saziva Nacionalnih saveta.

Ministar Tomislav Žigmanov održao je svečano obraćanje predstavnicima nacionalnih saveta, a u nastavku se obratio državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović.

Ovaj podsticajan prijem ukazuje na početak lepe saradnje ne samo sa pomenutim ministarstvom, samim ministrom, već i između predstavnika nacionalnih saveta, ocena je svih prisutnih. U nastavku je usledio govor predsednika nacionalnih saveta i predsednika izvršnih odbora nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Dušanka Petrak je naglasila da svaka nacionalna manjina predano radi na očuvanju svog identiteta.

“Upravo to bogatstvo multikulturalnosti biće još jača spona među savetima i dodatan podsticaj za razvoj svih sredina u oblastima značajnim za sve građane, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Država Srbija je najbolji primer poštovanja prava nacionalnih manjina i garant njihovom daljem unapređenju, uprkos visokim standardima, koji su do sada postignuti”, rekla je Petrak.

Valentin Ardeljan je istakao da broj Nacionalnih saveta pokazuje koliko je država Srbija posvećena razvoju društva u kojem je jedan od temelja multikulturalnost, višejezičnost i multikonfesionalnost.

“Nacionalni savet Rumuna nastaviće da gradi dobrosusedske odnose sa svima i da radi na sprovođenju projekata, kako očuvanju kulture, tradicije, jezika i pisma, tako i na projektima daljeg razvoja rumunske nacionalne manjine”, rekao je Ardeljan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *