Video: Orden za promovisanje kulture od predsednika Rumunije za uzdinsku školu!

Osnovna škola Sveti Georgije iz Uzdina odlikovana je ordenom od strane predsednika Rumunije Klausa Johanisa. Na ovaj način prepoznate su zasluge rukovodstva ove škole, u prepoznavanju i promociji etničkog identiteta Rumuna.

Predsednik Rumunije, Klaus – Verner Johannis, dodelio je Osnovnoj školi „Sveti George“ iz Uzdina, u znak zahvalnosti za važan doprinos u službi promocije rumunske kulture, jezika i duhovnosti u Republici Srbiji, Orden „Kulturne zasluge“ u činu viteza, kategorija „ F “- za „ Promovisanje kulture”.

Na ovaj način prepoznate su zasluge rukovodstva ove škole na čijem je čelu direktor Oktavijan Krecu, u prepoznavanju i promociji etničkog identiteta Rumuna.

Zbog epidemije koronavirusa, nacionalni orden nije mogao da se uruči na svečanom prijemu kod predsednika Johanisa, ali je ovog meseca generalni konzul Rumunije u Vršcu George Dinu, uručio osnovnoj školi u Uzdinu ovo važno odlikovanje.

Povodom predaje ordena u „Rumunskoj kući“ u Uzdinu, direktor Uzdinske osnovne škole Oktavijan Krecu je istakao da je veoma zadovoljan i srećan što je predsednik Rumunije prepoznao rad uzdinske škole, i da će ovo priznjanje biti budući orijentir koji će slediti i on ali i svi profesori. Takođe je dodao da je ovo za njih veliki podsticaj za nastavak svojih aktivnosti, kako školskih tako i vannastavnih, kako bi postigli još bolje rezultate.

  Specifičnost naše škole je multietničnost. Osim Rumuna i Srba, školu pohađa i dosta Roma. Vaspitno-obrazovni rad izvodi se u 15 odeljenja sa ukupno 214 učenika i  30 nastavnika, a u školi postoji i produženi boravak.

U našoj školi se postignuća i uspesi učenika sistematski prate. Svako napredovanje i uspeh učenika se pohvaljuju, a izuzetna postignuća se promovišu i nagrađuju. Naročito su zapaženi rezultati na Republičkim smotrama recitatora,  Republičkim takmičenjima iz rumunskog jezika, istorije, biologije, srpskog kao nematernjeg jezika, Republičkim smotrama horova i orkestara i na sportskim Olimpijadama u stonom tenisu.

Međunarodna saradnja ogleda se dugogodišnjoj zbratimljenosti sa gimnazijom „Vlad Cepeš“ iz Temišvara i sa „Dečjom palatom“ iz Arada, što pruža mogućnost našim učenicima da učestvuju na muzičkim, likovnim i literarnim manifestacijama, razmenjuju iskustva i druže se, istakako je direktor Oktavijan Krecu.

Izvor: DTV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *