Ivanjdanski venac na glavi i rumunska košulja na srcu

Udruženja žena „Bakice“ iz Uzdina u petak 24.06. organizovale su manifestacije povodom praznika Ivanjdana i Svetskog dana Rumunske bluze. Na ovaj dan su izložile rumunske bluze iz davnina kako se pre nosilo u Uzdinu, zatim bilo je recitovanje poezije i na reviji bili su prikazane haljine za male devojčice sa motivima iz Uzdina. Takođe su napravile i venac za sve devojčice koje su učestvovale na ovoj manifestaciji.

Ovim povodom, predsednica UŽ Bakice, Ana Bojer, rekla je: Ovaj događaj traje već 10 godina i da je već jubilaran. Bile su prikazane na izložbi rumunske košulje gde mogu da vide mlade devojčice kako su nekada izgledale bluze i da one nastave ovu tradiciju. Istakla je još da napravljane su nekoliko haljine za devojčice koja finansirala Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine.

Posebna gošća iz konzulata Rumunije, Irina Elena Nica, u Beogradu istakla je da 24. juna se obeležava Nacionalni dan rumunske košulje, ali i verski praznik – Ivanjdan. I da se obeležava svuda u svetu gde žive Rumuni. Istakla je još da rumunska košulja je uspomena na njene bakice, na njihov trud i rad, a ujedno da se ne zaboravlja odakle dolazimo.

Doina Šokarda, članica UŽ Bakice iz Uzdina,  govorila je o običajima vezanim za Ivanjdanski venac i ovom prilikom rekla da se običaj vezan za ovaj praznik sačuvao do danas, a to je postavljanje venca na domove vernika.

Izvor/Foto: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *