Susreti pesnika 2022 – Kreativna ekonomija i stvaralaštvo duše

Crepaja je ovog vikenda bila centar za stvaraoce poezije i proze, ali i za ljubitelje pisane reči. Organizovan je prvi Susret pisaca Crepaja 2022. Ideja je da se autori okupe i da rezultat susreta bude jedan Zbornik radova.

Događaj su otvorili predstavnici izdavača, Milan Trpković, ispred Izdavačke kuće Ključ, i Teodora Smoljan, ispred Izdavačke kuće Libertatea. Milan Trpković govorio je o kreatvnoj ekonomiji i izdavaštvu danas, a Teodora o manjinskom izdavaštvu koje je matična kuća pisaca na jezicima nacionalnih zajednica nacionalnih manjina.

Pisci su predstavljali svoja dela, jedan za drugim, a autorski deo manifestacije krenuo je sa Starčevačkim piscem, čiji je roman bio u izboru za NIN-ovu nagradu, Darkom Ješićem.

Među piscima govorili i Edvard Jukić, Dragana Ilijevska, Dušica Cvejin Stojanović, Edvard Jukić, Emina Radevska, Gabrijel Babuc, Goran Ivić, Goran Milenović, Jasmina Isajlov, Jelena Bosnić, Milivoje Jovanović Česmen, Mladen Bata Racić, Nada Malek, Nikola Petkov, Radivoj Šajtinac, Radmila Vojinović, Ljubomir Koraćević, Danijel Babuc, Šimon Đarmati i mnogi drugi…

Jedan od organizatora, Dušan Genc rekao je da je Susret mesecima planiran i da je to bio veliki posao koji se trebao završiti na vreme, zbog objektivnih uslova oko štampe. Štampanje Zbornika je u toku, a on će biti isporučen na kućne adrese autora.

Posetioci su mogli da se upoznaju sa svim radovima učesnika, pa i da ih kupe, jer su knjige bile izložene u jednom delu Banat blues Caffe-a.

Jedan od onih pisaca sa najinteresantnijom biografijom bio je svakako Isa Orlović. Sin solunskog dobrovoljca Isa Orlović iz Novog Žednika imao je tegoban životni put, koji ga je zbog nepravednog političkog proganjanja u domovini odveo u emigraciju u Francusku. Tu je upoznao svoju suprugu, Lusi. Štimovao je klavire za kraljicu Elizabetu tri godine na brodu koji je svakih šest meseci dolazio u Ameriku i kad pristane u Njujork, njega bi zvali. Angažovali su ga i za orkestar u predizbornoj kampanji Bila Klintona, kao i za predizborne skupove Baraka Obame. Nigdje nisam imao tremu kao dok sam radio za jednog od najvećih svjetskih džez pijanista Oskara Pitersona. Tada su mi se prsti tresli, kaže Orlović za Glas Srpske. On je takođe predstavio svoje stvarlaštvo i okupljenima podelio svoje knjige i knjige svoje supruge, Luci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *