O Diviziji Princ Eugen u Crepaji

U Crepaji je Dom kulture Mita Živkov Lala juče, 2. decembra, organizovao promociju knjige istoričara i višeg kustotsa u Narodnom muzeju, Srđana Božovića. Knjiga pod nazivom Divizija Princ Eugen je sveobuhvatno istoriografsko delo kojom nas autor vraća u prošlost u vreme doseljavanja Nemaca u prostor Srednjeg Podunavlja. To je učinjeno kako bi se spoznalo kretanje nemačke manjine sa kraja 20. Veka. Ovakav pristup dozvolio je objektivniju sliku od one koja je prikazivana o jugoslovenskim Nemcima u literaturi u Nemačkoj.

U knjizi je, takođe, prikazana istorija Nemaca na Balkanu od doseljavanja u 18. veku do iseljavanja polovinom 20. veka. Centralna tema knjige je istorija divizije „Princ Eugen“, najznačajnije nemačke operativne jedinice na jugoslovenskom ratištu tokom Drugog svetskog rata. Knjiga obiluje dokumentarnim materijalom iz nemačkih arhiva. Ovo je prvi istoriografski rad na srpskom o ovoj tematici. 

Knjiga se poziva na obimnu literature koju poseduju  brojni arhivi, kako u našoj zemlji, tako I u inostranstvu, ali I uz zabeležbe napravljene na terenu, u selima Vojvodine.

Nikola Kosovac, direktor Doma kulture Mita Živkov Lala, rekao je da je velika čast ugostiti jednog autora poput gospodina Božovića, i da je izlaganje je koje je obuhvatilo promociju knjige bilo izuzetno interesantno, te da mu je drago što je Crepaja imala prilike da ugosti jednog ovakvog istoričara kakav je viši kustot Narodnog muzeja, gospodin Srđan Božović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *