Kretivna ekonomija na delu – veliko interesovanje za radove naših slikara u Slovačkoj

Tokom protekle nedelje, tačnije, 23. novembra u Martinu u Republici Slovačkoj otvorena je izložba slikara naivne umetnosti iz Kovačice, Padine i Hajdučice. Na izložbi prikazana su dela, nedavno preminulog barda naivne umetnosti, Jana Bačura, potom Zuzane Vereski, Pavela Ljavroša, Pavela Hajka, Pavela Cicke, Klare Babke, Marina Petrikove, Ane Knjazovic, Miroslava Hraška.

Na otvaranju izložbe obratili su se, kako Mojmir Vrlik, počasni konzul Srbije u Slovačkoj, tako i predsednik opštine Kovačica, Jaroslav Hrubik. Nastupio je na svom tradicionalnom instrumentu i Juraj Lavroš, koji je izvedbom na fujari izazvao veliko zadovoljstvo prisutnih. Jaroslav Hrubik je govorio o važnosti naivnog slikarstva za prepoznatljivost Kovačice u svetu, a pohvalio je i incijativu dr Vrlika da se jedna ovakva prodajna izložba organizuje u Slovačkoj. Najavio je nastavak saradnje u oblasti kulture i umetnosti između Srbije i Slovačke.

S obzirom na to da su izlagali slikari iz Kovačice, Padine i Hajdučice, dr Mojmir Vrlik, organizator ove izložbe, rekao je da Martin polako postaje centar slovačke naivne umetnosti iz Srbije u Slovačkoj. Ranije, organizovana je izložba Pavela Hajka, takođe u Slovačkoj.

Kako nezvanično saznajemo, već je prodat veći deo postavke, a interesovanje za dela naših slikara ne jenjava.

Pored Jaroslava Hrubika, u Slovačkoj su boravili i Marijana Meliš, pomoćnica predsednika opštine Kovačica, Miroslav Kotvaš, pomoćnik predsednika opštine Kovačica, Ana Žolnaj Barca, direktorka Galerije naivne umetnosti, Adam Jonaš, predsedik Saveta MZ Kovačica, kao i predsednik Matice Slovačke, Pavel Balaž.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *