Počinje vreme darivanja: Danas je Mikulaš

Prema verovanju Mikulaš dolazi noć pre nego što se proslavlja Sveti Nikola po gregorijanskom kalendaru, odnosno, 6. decembra, kako bi deci podelio poklone. Običaj je da Mikulaš dođe na belom konju i da obiđe domove mališana. Veruje se da dolazi noću i da nam ostavlja poklone u čizmama, zato deca obično čiste svoju obuću, stavljaju na prozor, a ujutru zatiču poklone.

Mikulaš koji za uzvrat od dece traži lepo ponašanje, dobre ocene i poslušnost.

Praznik Mikulaš slavi se u čast biskupa Nikole koji, kako se veruje, pomagao siromašnima, a i onima koji su u nevolji. Prema predanju, jednom čoveku Mikulaš je pomogao da vrati dugove. Bio je siromašan i morao je da uda svoje tri ćerke kako bi otplatio veliki dug, a ujutru je na prozoru zatekao džak dukata.

Tako narod veruje da Sveti Nikolas dolazi baš kada nevolja pokuca kako bi vam pomogao, zato je običaj da se prozori dobro operu, stave dečje čizmice, pa ko zna, možda Mikulaš ispuni želju.

Na Svetog Nikolu odnosno svetog Mikulaša se sadi žito u male posude da bi poraslo do Božića kada se u njega stavlja sveća kao simbol berićeta za sledeću godinu. Žito se stavlja na sto uz Božićnu trpezu i stoji do 6 januara kada se na praznik 3 Kralja baca u zemlju.

Povodom ovog dečjeg praznika, danas se u školama i vrtićima u opštini Kovačica govori o Mikulašu, i deca se daruju slatkišima. Tokom dana biće organizovani i brojni programi za decu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *