Mikulaš, praznik dece i porodice

Mikulaš je jedan od omiljenih praznika u opštini Kovačica, praznuje se u Kovačici, Padini i Debeljači i obeležavaju ga vernici protestantske i katoličke veroispovesti. U narodu se vezuje za porodicu i decu, a ove godine je obeležen 6. decembra, u ponedeljak u Mesnoj zajednici Kovačica u organizaciji Memorijalnog centra Janko Bulik i u Osnovnoj školi Mlada pokolenja Kovačica.

U organizaciji su učestvovale učiteljice koje vode drugi i treći razred sa svojim učenicima. U okviru programa su izvedene pesme i narodne igre. Pripreme su bile dugotrajne i iscrpljujuće ali je sve na kraju rezultiralo jednom sadržajnom priredbom.

Program je prvenstveno bio namenjen bakama i dekama, ali i roditeljima koji su došli da podrže najmlađe. Posle priredbe su mališani kao i gosti imali priliku da uživaju u kolačima koje su pripremili roditelji.

Svake godine običaj je da deca pokažu kako umeju da recituju, a za nagradu od svojih roditelja, a ajčešće baka i deka, dobijaju slatkiše i darove. Deca se uvek raduju Mikulašu, a posebno i tome što je započeta novogodišnja praznična sezona darivanja.

Običaj je, koji se i danas čuva u mnogim domovima, da noć pred Mikulaša (svetog Nikolu) deca stavljaju čistu obuću u prozor očekujući da im sveti Nikiola preko noći donese poklone i stavi u čiste cipele.

Takođe, tradicija je da se na Svetog Nikolu po gregorijanskom kalendaru sadi žito u malim posudama, kako bi poraslo do Božića kada se u njega stavlja sveća kao simbol berićeta za sledeću godinu. Zatim se žito stavlja na sto uz božićnu trpezu i stoji do 6. januara kada se na praznik Tri kralja baca u zemlju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *