Crkva u kojoj je kršten Pupin poseduje vredne slike naših velikana

Hram Blagovesti Presvete Bogorodice u Idvoru sazidan je 1803. godine i prilikom njegovog osvećenja posvećena je prazniku Blagovesti, ali hram obeležava, i to na različit način, od ostalih praznika svetog Savu i Uspenje presvete Bogorodice. Godine 1838. dobija 3 nova zvona a 1852. i novi mesingani sat.

Crkveni toranj je renoviran 1869. Godine a dve godine kasnije je postavljen ikonostas koji će u periodu od 1876. do 1879. godine oslikati poznati akademski slikar iz Beograda, Stevan Todorović.

Pored ikonostasa, crkva poseduje izuzetno vredne slike Stefana Dečanskog, svetog Simeona, cara Lazara i cara Uroša.

U crkvi je čevorojevanđelje iz 1562. godine, kao i 2 antologijska cvetna mineja iz 1643. godine. Uz zidove crkve nalaze se i 2 groba.

U ovom hramu je kršten Mihajlo Pupin, a svake godine dvanaestog marta se u Idvoru služenjem parastosa u crkvi, pomenom ispred spomenika i prigodnom akademijom u Narodnom domu obeležava godišnjica od smrti Mihala Pupina. 

Crkva se nalazi u blizini Memorijalnog kompleksa Mihajla Idvorskog Pupina, te je često nezaobilazna stanica turista kojih je nemali broj u ovom južnobanatskom mestu tokom čitave turističke sezone. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *