Samoš pre 15 godina i danas – Iz neizvesnosti u razvoj

Samoš pre 15 godina i danas – Iz neizvesnosti u razvoj

Samoš nikada nije imao jaču podršku od opštine nego danas

Podseća predsednica Mesne zajednice Samoš, Jelena Trajković, da je Samoš pre 15 godina izgledao zapušteno, sa blatnjavim ulicama i teškim uslovima za život. Dodaje i da su u Samošu u kišnom i zimskom periodu traktorima provlačili automobile ulicama, a u letnjem periodu od prašine, kada prođe auto ili traktor, nije se moglo disati niti su se mogli otvarati prozori sa ulice.

Radilo se na ulicama Ive Lole Ribara, Proleterskoj, Žarka Zrenjanina, Vojvođanskoj…

Danas ulice u Samošu dobijaju lepši izgled. Konačno stize asfalt i nasipni materijal. Mesna kancelarija i savet redovno izlaze na teren, ali i po inicijativi meštana, i zahteve realizuju blagovremeno.

Popravljena je ćuprija u ulici Ivo Lole Ribar koja je pretila urušavanjem , raskrčen je i nasut deo ulice Proleterska (nije se video da ulica postoji), nasut je deo ulice Žarka Zrenjanina, a pre toga nasut deo Vojvođanske ulice, te kasnije i asfaltiran. Takođe, nasut je i deo koji čini centar Samoša i spaja put mlekare, pijace i prodavnice.

Deponija – višegodišnji problem pred rešavanjem

Pored zatečenih problema, veliki problem, koji je u postupku rešavanja, je i samoška deponija.

Deponija je pravila ogroman problem poljoprivrednicima koji u blizini imaju obradivu zemlju, meštanima sela Samoš, Jarkovac, Dobrica. Česti požari na deponiji su uzrokovali da se dim širi mestom. Što se tiče deponije napravljeni su veliki koraci da se ona ugasi i da se zatrpa. Ostale su jos neke sitnije pojedinosti I da se urade vezano za deponiju i da konačno stavimo tacku na taj problem, ističe Jelena Trajković.

Novi izgled pijace

Nekada je u Samošu pijaca bila zamrla, seća se predsednica Mesne zajednice Samoš. Pijaca je aktivirana 2012. godine i od tada svakog utorka imamo graju u našem mestu od prodavaca i kupaca. Pijacu smo upotpunili tezgama i sada je jedna od lepših pijaca. Parkovi su uređeni i redovno se brinemo o njima.

Sibirski brest i veći broj svetiljki na ulicama Samoša

Savet Mesna zajednice Samoš je izvršio nabavku sadnica Sibirskog bresta koji je podeljen udruzenjima za sadnju. Sa ovim sadnicama Samoš će biti lepše mesto, a pokazuje se I odgovoran odnos prema prirodi I okruženju.

Bilo je radova I na rasveti… Ulična rasveta je zamenjena i broj svetiljki se povećava na godišnjem nivou, a cilj je da samoške ulice budu kompletno osvetljene u skladu sa potrebama.

Volonteri radili i vikednom i praznikom

Tokom vanrednog stanja volonteri mesne zajednice su brinuli o starijim osobama i starali se o njima. Otvorili smo svoja vrata za sve meštane I svakog četvrtka u periodu od 12 do 14 časova vrata mesne zajednice su otvorena za sva pitanja, sugestije i žalbe, ali I pohvale, pa i inicijative meštana.

Vladimir M. Fijat, ovejani Srbin o kom se glas čuo do Kanade

Samošani nisu imali dom kulture,  bio je ugašen. Promene se dešavaju od dolaska novog rukovodstva, odnosno od 2016. Dom kulture od tada radi, i okuplja brojne meštane. Predsednica Jelena Trajković Jovanov I direktorka Doma kulture Vladimir M. Fijat svedoči da se pod okriljem doma danas organizuju manifestacije i da postoji veliki trud se da se glas o Fijatu daleko čuje. Taj glas doputovao je do Kanade, Nemačke, Švajcarske…

Mnogo toga već urađeno, još puno toga je ostalo

Zaključuje Jelena Trajković Samoš nije mesto koje umire, Samoš je mesto koje može da živi samo ako ga čuvamo i ulažemo u njega. Da, naravno, pred nama su brojni izazovi sa kojima smo se borili i sa kojima se i dalje borimo. Ali nećemo odustati! Pa pogledajte samo Samoš od pre 15 i 10 godina i danas. Složićete se sa mnom, ipak smo mnogo toga uradili i još puno toga nas očekuje.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *