Potpredsednica Vlade RS Mihajlović posetila opštinu Kovačica

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posetila je opštinu Kovačica, odnosno kovačički vetropark.

Ispred prve kapije Vetroparka „Kovačica“, na dočekali su je Jaroslav Hrubik, predsednik Opštine Kovačica, predsednik SO Kovačica Milan Garašević, Marina Toman, načelnica Južnobanatskog okruga, Miloš Colić, direktork vetroparka, Nj.E.Jahel Vilan, ambasador Izraela, Nikola Luković, upravnik objekta, Veljko Ožegović, zamenik direktora New Energy, rukovodilac projekta za proširenje vetroparka,
Jelena Matejić, Elektromreže Srbije i brojni cenjeni prisutni gosti.

Usledila je prezentacija kapaciteta vetroparka Kovačica od strane Nikole Lukovića, a potom je predstvljen i budući vetropark Pupin čiji se završetak planira za 2023. godinu. Veljko Ožegović je istakao da ovaj vetropark biće izgrađen uz pomoć najnovije tehnologije koja obezbeđuje optimalan odnos između broja vetrogeneratora i snage energije koju će prioizvoditi.

sa ambasadoro i direktorkom EMS Srbije

Ministarka Mihajlović zajeno sa ostalim gostima imala je priliku da poseti i Kontrolnu zgradu komandno/kontrolnu sobu.

do 2040. godine najmanje 40 odsto energije dolazilo iz obnovljivih izvora

Potpredsednica Vlade Republike i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas da je cilj Srbije da ima više ulaganja u sve vidove obnovljivih izvora energije, kako bi do 2040. godine najmanje 40 odsto energije dolazilo iz obnovljivih izvora.

Ova vetroelektrana je simbol zelene energije, klimatski neutralnog razvoja, novih tehnologija i onoga kako vidimo budući razvoj Srbije. Takođe, dobra vest je nastavak ove investicije i izgradnja još jednog vetroparka, Pupin, za koji je izdata energetska dozvola, navela je ona.

navodi ministarka Mihajlović

Ona je istakla da je od 2014. godine izgrađeno osam vetroelektrana ukupne snage blizu 400 megavata, a u izgradnji su još dve, čime će ukupan kapacitet elektrana koje koriste energiju vetra biti blizu 600 megavata.

Želimo da imamo više investicija i u ostale vidove obnovljive izvore energije, kao što je solarna ili geotermalne energija i verujem da ćemo sa novim zakonima koje smo pripremili, koji će ubrzati sve procedure i uvesti elektronsko izdavanje svih dozvola, to i ostvariti. Pozivam sve investitore da ulažu u OIE kako bismo imali i više zelene energije i život u zdravijoj životnoj sredini

dodaje Mihajlovićeva
Veliki planovi

Direktor vetroelektrane Kovačica, Miloš Colić, rekao je da vetroelektrana Kovačica proizvodi električnu energiju koja snabdeva oko 68.000 domaćinstava, kao i da planiraju proširenje vetroparka kroz novi projekat vetroelektrane Pupin.

Prisutnima se takođe obratila i Jelena Matejić, direktorka Elektromreže Srbije koja je istakla da je EMS siguran i pouzdan partner.

Jaroslav Hrubik, predsednik opštine Kovačica istakao je da je izgradnja vetroparka vetar u leđa lokalnom budžetu, i da sama činjenica što ovako veliki i važan investitor bira opštinu Kovačica za svoja postrojenja, za naše građane znači veća ulaganja u infrastrukturu puteva, škola i vrtića. Najavio je i da će vetropark imati svu podršku i neophodnu pomoć.

Saradnja na obostrano zadovoljstvo

NJ. E. Ambasador Izraela, Jahen Vilan, istakao je pohvale na proces imunizacije u našoj zemlji, pohvalio je Vladu RS u svim naporima da se obezbedi dovoljan broj vakcina, a potpredsednica Vlade Republike, prof. dr Zorana Mihajlović, pozvala je dodatno sve građanke i građane da se vakcinišu protiv korona virusa kako bi se sačuvalo zdravlje i život vratio u redovne tokove.

Pohvalio proces imunizacije

Marina Toman, načelnica Južnobanatskog upravnog okruga istakla je da vetropark doneo velike benefite za jednu opštinu kakava je Kovačica, ti benefiti se ogledaju u većem prilivu sredstava u budžet. Pored toga izgrađuju se atarski putevi, upošljava se radna snaga i angažuje se lokalno stanovništvo.

Izuzetno mi je drago što će novi vetropark nositi ime Pupin. (…) Ubeđena sam da kada bi imao prilike da prošeta svojim krajem danas bio bi veoma iznenađen i veoma zadovoljan kako se razvija Južni Banat. To je pravac u razvoju koji je zasnovan na korišćenju visokih tehnologija, velikih naučnih dostignuća. Ne govorimo sada samo o prakovima već i o severnoj industrijskoj zoni u Pančevu gde se nalaze velike fabrike koje koriste najsavremenije tehnološke standarde uz poštoivanje ekoloških standarda.

ističe Tomanova.
Za Kovačicu je velika stvar imati ovakvu investiciju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *