Gimnazija ove godine broji veći broj učenika nego prethodnih

Gimnazija Mihajlo Pupin u Kovačici ove godine upisala je u prvom upisnom krugu 18 učenika više nego prethodnih godina. Nakon prvog dela upisa svršenih osmaka, Gimnazija sada ima 33 učenika u odeljenju IT, i po 21 učenika u opštem smeru na srpskom i na slovačkom jeziku.

Učenici dolaze iz različitih mesta, i to iz Zrenjanina, Farkaždina, Alibunara, Sečnja…

Kako svedoče iz ove škole, veoma su ponosni na to što je škola uspela da popuni kapacitete i što mogu da započnu sa planiranjem rada tokom naredne školske godine.

Pored obaveznih predmeta, dodaju, postoji izuzetno širok spektar izbornih predmeta koji učenicima gimnazije nudi široko i sveobuhvatno znanje.

Moderna škola

Prvo dvosmerna gimnazija i Obrazovni centar

Istorijat gimnazije u Kovačici počinje nakon Drugog svetskog rata, kada je osnovana prva nepotpuna gimnazija.

Od 1962. do 1969. godine u Kovačici postojala je srednja ekonomska škola. Ova škola prerasla je u gimnaziju koja je počela sa radom 1967. godine, pod imenom gimnazija “Mihajlo Pupin” i funkcionisala kao dvosmerna gimnazija, sa društveno-jezičkim i prirodno-matematičkim smerom. Svi su tada želeli da imaju gimnaziju jer je ona pružala više mogućnosti u kasnijem školovanju. Đaci koji bi završili gimnaziju imali bi šire obrazovanje. Sa gimnazijom su mogli da upišu bilo koji fakultet, za razliku od ekonomske škole, koja je bila usmerena i pružala manje izbora.

Godine 1974. gimnazija je prerasla u Obrazovni centar. Zajedničko srednje obrazovanje trajalo je dve godine. Nakon toga đaci su mogli da upišu naredne dve godine pozivno-usmerenog obrazovanja, koje je imalo sledeće smerove: kulturološki, pravni, ekonomski, građevinski, drvoprerađivacki, kožarski, metalski i poljoprivredni.
Od 1987. do 1990. godine postojala je srednja škola prirodno-matematičke, poljoprivredne, metalske, drvoprerađivačke i kožarske struke “Mihajlo Pupin”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *