NJ.E. ambasador Fedor Rosoha prvi put u Padini

NJ.E. ambasador Fedor Rosoha posetio je Padinu, 29. avgusta. Posetu je organizovala opština Kovačica, a dočekali su ga zamenik predsednika SO Kovačica, Stelian Balan, pomoćnica predsednika opštine Kovačica, Marijana Meliš, Janko Kolarik, predsednik Saveta Mesne zajednice Padina.

Poseta je započeta u Evangelističkoj crkvi u Padini i nastavljena je u Etno domu. Ambasador je imao prilike da čuje više o duhovnom životu meštana Padine, o običajima i narodnoj tradiciji, kao i o svim specifičnostima koje čine Padinu autentičnom na prostoru Vojvodine i Srbije.

Nakon toga, posetio je Mesnu zajednicu Padina i prisustvovao kulturno-umetničkom programu. Ovom prilikom obratili su se Marijana Meliš, pomoćnica predsednika opštine Kovačica, Zlatko Šimak, lokalni ombudsman, Janko Kolarik, predsednik Saveta Mesne zajednice Padina, Daniel Srdić, banatski senior i nje.e. ambasador Slovačke u Srbiji, Fedor Rosoha. Neformalnom sastanku sa predstavnicima udurženja građana i nevladinih orgnizacija, takođe, su prisustvovali i predstavnici sportskog, kulturnog i javnog života u Padini.

Maria Galas, direktorka Osnovne škole Maršal Tito u Padini organizovala je prijem ambasadora i ovom prilikom prezentovala sve uspehe padinske škole, govorila o specifičnosti same zgrade u kojoj se škola nalazi i istakla važnost obrazovanja na maternjem jeziku.

Razgovaralo se o uspesima građana Padine, o važnosti kulturnog života i očuvanja nacionalnog identiteta i baštine kroz kulturno delovanje. S tim u vezi, ambasador je posetio i Dom kulture Mihal Babinka i razgovarao sa direktorkom Doma, Anjičkom Elšeik.

Imao je priliku i da vidi Sportski centar Dolina, a poseta je nastavljena u Etno muzeju Petraš. Takođe, nj.e. ambasador Slovačke Republike u Srbiji, Fedor Rosoha, posetio je i dom Jana Bačura, barda naivnog slikarstva iz Padine.

Sa Bačurom

Lovački dom Udruženja lovaca iz Padine Zec takođe je mesto koje je ambasador posetio i tu je imao prilike da proba lovačke specijalitete i tradicionalne slovačke slatke đakonije.

Nakon posete Padini, ambasador Rosoha posetio je i manifestaciju Dečija svadba u Kovačici. Više o tome čitajte ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *