Crepaja: Obeleženo Usekovanije glave svetog Jovana, dan kasnije održan koncert KUD-a Sveti Sava

U subotu na veliki verski praznik, Usekovanije glave svetog Jovana, meštani Crepaje okupljaju se na mestu koje je u narodu obeleženo kao Vodice. Crkvica je na mestu u vinogradima posvećeno upravo ovom prazniku, te se tog dana seče kolač uz molitvu.

otac Jovan Kovrlija

Verske običaje sproveo je sveštenik hrama u Crepaji, otac Živko Kovrlija, koji je istakao veličinu praznika. Prema njegovim rečima, svetom Jovanu posvećeni su brojni praznici tokom godine, a dodatno i svaki utorak u nedelji. Prema rečima Božijim, sveti Jovan je prvi do Njega, od majke rođen.

Kumstvo društvu Sveti Sava

Kumstvo je ove godine pripalo podmaltku Kulturno-umetničkog društva Sveti Sava iz Crepaje koje je ovim činom želelo da pokaže da se očuvanje kulture i tradicije ne izražava samo kroz igru i pesmu već i kroz očuvanje običaja kako narodnih, tako i verskih. Svake godine “cvet” pogače pripadne drugom kumu, te je i ove godine preneto na narednog kuma. Naredne godine kumovaće Goran Kosovac, član veteran KUD-a Sveti Sava.

Vodica u Crepaji podignute je prvoj polovini 19. veka i spada u nepokretno materijalno dobro. Ona se sastoji iz dvodelne kapele, ozidanog krsta i konaka.  Podizanje crkvice imalo je zadatak da označi mesto Kozlovac, nastalo u 18. veku.

Nekada mesto za lek

Vodica je u prošlosti predstavljala značajno kultno mesto na koje su donošeni bolesnici ne samo iz Crepaje, već i iz udaljenih naselja Banata. Vodice posvećene Usekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja jedna je od retkih koja u okviru spomeničkog kompleksa ima konak.

Dan kasnije – koncert

Ranije zakazani koncert crepajskog KUD-a otkazan je usled loših vremenskih uslova uoči Velike Gospojine, seoske slave i pomeren za 12. septembar. U skladu sa najavljenim, održan je u nedelju sa početkom u 18 časova. Na sceni su, pored domaćina, nastupali COTK Đerđef Zrenjanin i KUD Uroš Predić iz Orlovata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *