Festival jabuka – miris jabuka i takmičarski duh

Dobra atmosfera vladala je na Festivalu jabuka koji je održan u Crepaji na veliki hrišćanski praznik, Malu Gospojinu. Na štandovima su udruženja žena iz čitavog Južnog Banata izlagala svoje rukotvorine i slatke đakonije od jabuka. Festival je imao i svoj takmičarski deo, i to u tri kategorije – najveća jabuka, najbolji delikates o jabuke i najbrže ljušćenje jabuke.

Formalni deo otvaranja manifestacije bio je upotpunjen nastupom najmlađih folkloraša Kulturno-umetničkog društva Sveti Sava iz Crepaje. Nakon muzičkog dela, obratili su se zamenik predsednika opštine Kovačica, Petar Višnjiči, direktorka Turističke organizacije opštine Kovčaica, Dragana Latovljev, predsednica Udruženja žena Crepaje Vidovdan, Ljiljana Radivojev. Manifestaciju je posetila i Marina Toman, načelnica Južnobanatskog upravnog okruga.

Petar Višnjički, zamenik predsednika opštine Kovačica, rekao je da će opština uvek podržavati manifestacije koje za cilj imaju promociju narodne tradicije i baštine, ali i gastronomije. Pozvao je ovom prilikom i sve one koji imaju predloge i projekte da se u budućnosti odazovu na konkurse opštine. Takođe, napomenuo je da su vrata opštine otvorena za razgovore kako sa predsednikom opštine, tako i sa zamenikom predsednika opštine Kovačica.

Direktorka Turističke organizacije opštine Kovčaica, Dragana Latovljev, istakla je zadovoljstvo organizovanim Festivalom jabuka, ali i time što su se odazvala i udruženja iz Uljme, Pančeva, Vršca, ali i opštine Kovačica.

Titula najukusnijeg dezerta od jabuke otišla je Udruženju žena iz Padine. Najbrže je oljuštila jabuku članica udruženja iz Pančeva, a najteža jabuka došla je iz Glogonja.

Kasnije, sa početkom od 19 časova, održan je koncert OK benda pod pokroviteljstvom opštine Kovačica i Turističke organizacije opštine Kovačica. Koncert je okupio brojne građane Crepaje, ali i goste. Koncert je na zadovoljstvo publike trajao gotovo dva ipo sata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *