Poreč – Idvor, relacija nauke, saradnje i prijateljstva

Održano predavanje Naučnik koji je svoje snove sanjao na javi

Tri velikana

Na poziv Udruženja Srba grada Poreča, a u okviru izložbe o Pupinu, Tesli i Milankoviću, održana su, zajedno sa Regionalnim centrom za talente Mihajlo Pupin Pančevo, dva predavanja o idvorskom naučniku, čuvenom Mihajlu Pupinu.

Naučnik koji je svoje snove sanjao na javi

Ovim povodom početkom ovog meseca, u Poreč su otputovali Dragoljub Cucić, ispred Regionalnog centra za mlade talente Pančevo, direktor Doma kulture Mihajlo Pupin iz Idvora, Svetislav Zakić i Ljupka Morišan, kustos u Muzeju Mihajla Pupina.

Sredinom oktobra u okviru realizacije projekta Udruženja Srba grada poreča, otvorena je izložba o najvećim naučnicima srpskog porekla Tesli, Pupinu i Milankoviću pod nazivom Tumači zemljinih i svemirskih tajni. Predavanja o Tesli održana su 18. i 19. oktobra, a predavanja o Milutinu Milankoviću 25. i 26. oktobra.

Predavanje posvećeno najvećem Idvorcu i jednom od najvećih svetskih naučnika poreklom iz opštine Kovačica i Idvora, Pupinu, održano je u dva dana, 5. i 6. novembra.

Projekat je finansiran sredstvima grada Poreča, a u organizaciji Zajednice Srba iz Poreča, SKUC-a iz Pule, Vijeća srpske nacionalne manjine grada Pule uz koodrdinaciju Srba iz Istre. Počasni pokrovitelj manifestacije je gradonačelnik grada Poreča, Loris Peršurić.

Ovom prilikom, direktor Doma kulture Mihajlo Pupin Idvorski, Svetislav Zakić, rekao je: Zahvaljujemo predsedniku udruženja Srba, Slobodanu Aleksiću na prilici da se priča o Mihajlu Pupinu čuje i u Istri.

Saradnja na obostrano zadovoljstvo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *