Gastronomiju Banata i opštine Kovačica čuvaju udruženja žena

Herovke, makovnjače, brindzove haluške, domaći rezanci za supu – jedna opština, a stotinu tradicionalnih recepata


Tradicionalni banatski recepti brižljivo se čuvaju u udruženjima žena u opštini Kovačica, ali i u gotovo svakom domu. Svakako, jedan, najčešće nedeljni, ručak nije potpun bez supe sa domaćim rezancima, rinflajša, domaćeg povrća i mesa, štrudle sa makom, pite sa jabukama…


Kada danas razgovarate sa veštim domaćicama, one kažu i ponosno naglašavaju: šargarepa je slatka, ona je iz naše bašte, a meso je domaće.


Iako je i savremena kuhinjama podlegla promenama koje je doneo brz način života u kome se nema mnogo vremena za kuvanje, ipak čuvarke tradcionalne gastronomije, ljubomorno, da otrgnu od zaborava, i predano pripremaju tradicionalna jela.Kroz gastronomiju svoga kraja, čuvaju običaje i obrede koji neretko idu uz jela koja se spremaju uoči praznika i blagdana.

I upravo zbog važnosti hrane u obrednim i običajnim radnja i zbog činjenice da je tradicionalna kuhinja deo narodne kulture, svake godine tradicionalno se organizuju manifestacije na teritoriji opštine Kovačica u čast namirnicama koje su neizostavni deo trpeze.

Zahvaljujući vrednim ženama, članicama udruženja žena koja funkcionišu na teritoriji opštine Kovačica, organizuju se manifestacije Kukuruz, dragulj ravnice, Festival jabuka, Krompir-najzastupljenija namirnica, ali i Njeno veličanostvo bundeva – hrana i lek. Upravo je novembar mesec za kada je i planirana manifestacija u čast bundevi, jednom od zaštitnih znakova ravnice i njene plodnosti.

Kroz edukaciju, promociju rukotvorina, recepata, hrane i tradicionalne kuhinje i pripremanja, manifestacioni turizam u opštini Kovačica ima jedinstvenu gastronomsku i kulturološku dimenziju. Pored toga, tokom godine organizuju se i Tortijade, one su najčešće humanitarnog karaktera, te su članice udruženja, pored toga što su neumorne heroine u čuvanju tradicije, i neretko pravi primer humanosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *