Savet Mesne zajednice Idvor obeležio Dan primirja simboličnom sadnjom hrasta

Na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra, članovi Saveta mesne zajednice Idvor posadili su 41 sadnicu hrasta.

Sadnice su zasađene u parku, pored groblja i kapele, kao i oko zgrade mesne zajednice.

U mnogim mitologijama, pa i kod Starih Slovena, je smatran svetim drvetom i često se povezivao sa božanstvima groma, kao i nebeskim božanstvima i božanstvima plodnosti. Takođe, hrast je simbol dugovečnosti, otpornosti, čvrstine, moći i grandioznosti, kako u duhovnom tako i u materijalnom smislu. 

Svetislav Zakić, predsednik Saveta Mesne zajednice Idvor, rekao je: Ujedno, ovom akcijom nastavljamo akcije sadnje novog drveća u Idvoru. Sada ih je ukupno 495 novih sadnica u 2021. godini, za sada, naglašava Zakić i dodaje da se nedavno Mesna zajednica Idvor pobrinula da se urede grobna mesta roditelja velikog naučnika i da se na taj način pokazalo da se vodi računa ne samo o negovanju lika i dela velikog naučnika, već da sadašnji Savet brine i o njegovoj porodičnoj istoriji: Nakon betoniranja staze do grobnog mesta roditelja Mihajla Pupina, danas je završen i prilaz ispred spomenika. Prethodno se radilo i na uređenju prilaza ka reci Tamiš, a planova za dalje je mnogo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *