Pupin – istorija velikana premijerno u Idvoru

Dom kulture Mihajlo Pupin u Idvoru jedna je od najatraktivnijih turističkih destinacija u opštini Kovačica. Za to zaslužni su ljudi pre svega koji se svakodnevno trude da delo Mihajla Pupina bude prikazano u svetlu u kom zaslužuje.

Direktor doma kulture, Svetislav Zakić, kaže da postoje mnogobrojni planovi i aktinosti, ali ono što je trenutno aktuelno je pozorišna predstava o Mihajlu Pupinu pod nazivom Pupin – istorija velikana.

Sredstva za ovu predstavu su dobijena od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Ideja je bila da ova predstava bude izvedena u više kulturnih ustanova, ali zbog epidemiološke situacije, ovaj pozorišni komad će biti izveden pred publikom tokom decembra.

Premijerno, 16. decembra će pretpremijera biti izvedena u Beogradu, a naredno izvođenje premijerno pet dana kasnije, odnosno 17.  decembra u Idvoru. Nakon toga, 21. decmbra predstava gostuje u Kovačici, a već 25. u Vršcu.

Reč je o monodrami koja je zasnovana na autobiografiji Mihajla Pupina. Dramaturšku obradu uradila je Ružica Vasić, a reditelj i glumac je stalni saradnik doma kulture, Fuad Tabučić.

Ideja je da se ova predstava realizuje i 9. oktobra na dan rođenja Mihajla Pupina čime bi se obogatili Oktobarski susreti koji se svake godine realizuju u rodnom selu velikog naučnika.

U koordinaciji sa Centrom za socijalni rad u Kovačici, u planu je još jedna predstava koja bi trebalo da se održi 20. decembra u svečanoj sali doma kulture u Idvoru, a koja će biti namenjena prvenstveno deci iz hraniteljskih porodica koja žive u Idvoru. Tada će im Deda Mraz podeliti novogodišnje paketiće, a ovoj predstavi moći da prisustvuju i ostala deca iz Idvora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *