Kuda za 1. maj? Šumica, vašarište, Tamiš, jezera ili vinogradi

Ako se za prvomajski uranak zadesite u Padini, možete u šumu višanja ili na sport

Padinci i Padinke se mogu pohvaliti sa čak 3 lokacije gde mogu provesti prvomajske praznike u svome mestu. Prva, i najpopularnija lokacija, svakako jeste takozvana Višnjičkova, šuma na na kraju sela. Do ove šumice stiže se letnjim putem na kraju sela. Obilje hladovine i velika zelena površina omogućava uživanje i odmor kao i druženje uz razne aktivnosti. Ovu lokaciju posećuju uglavnom mladi. Kažu da je nakada na ovom prostoru bio veliki broj stabala višnje, i odatle naziv, a od pre dve godine zasađena su nova mlada stabla višnje.

Druga lokacija je, kako je Padinci nazivaju, šumica kod Havela u centru Padine i ovde se okupljaju malo zreliji građani. Treća lokacija je sportski centar dolina gde dolaze oni koji žele da se za prvomajske praznike bave sportom i rekreacijom.

Foto: aSrbija
U Debeljači za prvi maj birajte ribolov ili debeli `lad

U Debeljači postoje dve lokacije gde meštani provode prvomajske praznike. Prva od dve je svakako Debeljačko vašarište, mesto gde se već dugi niz godina održavaju tradicionalni Debeljački vašari. Postoji putna infrastruktura a lokacija je puna drveća koja prave hladovinu ali su tu i velike zelene površine koje su pogodne za upražnjavanje raznih sportskih aktivnosti. Druga lokacija su svakako Debeljačka jezera koja se nalaze na obodu sela i tu se zaista može uživati u prirodi i lepom ambijentu. Rekonstrukcijom terena do današnjeg dana kompleks sadrži pet jezera od kojih su četiri u funkciji komercijalnog ribolova, restoran i parking. Tu se organizuju takmičenja preko cele godine, kako za stare iskusne ribolovce tako i za početnike i one mlađe. Dozvoljeno je pecanje, ali ako ipak niste za ribolov, možete uživati u šetnji i pogledu na lep krajolik. Dostupan je i restoran kao i parkić za decu. Postoje i bungalovi u kojima je moguće prenoćiti.  

Vinogradi, Vodica i jezero u Crepaji

Na putu između Crepaje i Pančeva, nalaze se stari vinogradi koji su podignuti pre više od 200 godina. Tu je nekada bila stara Crepaja, lokalitet na koji su se stanovnici naselili pre nego su naseljeni na današnji lokalitet. U ovim vinogradima je i vodica posvećena svetim Kozmi i Damjanu. Ovo je jedno od dva izletišta koje meštani Crepaje rado posećuju za prvomajske praznike. Postoji put koji je nasut rizlom kako bi prilaz ovoj lokaciji bio lakši i pristupačniji. Kako kaže Dragan Jovanov, predsednik Saveta Mesne zajednice Crepaja, ovo izletište je izuzetno posećeno za vreme prvomajskih praznika i to je prilika da se ljudi okupe i druže.

Druga lokacija u Crepaji koju treba pomenuti je Ekološki vrt Crepaja, poznata jezera koja su nastala na mestu gde je eksplooatisana zemlja za proizvodnju cigle. Kada je proizvodnja prestala, grupa građana, entutuzijasta, na čelu sa predsednikom udruženja u Crepaji, Jovanov Milanom, došli su na ideju da lokalitet očiste i preurede i tako su nastala jezera u Crepaji. Nalaze se na obodu ovog naseljenog mesta. Ovo je sada uređena oaza mira u kojoj su dostupni razni sadržaji kako za starije tako i za najmlađe. Jezera su pogodna za šetnju, pecanje, razonodu i uživanje u prirodi i svakako je preporuka da oba mesta u Crepaji posetite ako želite da se opustite i uživate.

Apel: ponašajmo se odgovorno i za vreme prvomajskih praznika

Kovačičani prvomajske praznike već tradicionalno provode u kovačičkoj šumici koja se nalazi u blizini fabrike za preradu vode. Kako kaže direktor Javno komunalnog preduzeća Elan, Zlatko Sianta, u blizini fabrike nije dozvoljeno okupljanje, ali na ostatku teritorije ove šumice se može organizovati druženje. Ovaj lokalitet je takođe bogat drvećem i pitomim rastinjem, tako da je pogodan za druženje i uživanje u prirodi. Sianta apeluje da se građani i tokom ovih prvomajskih praznika ponašaju odgovorno, da se ne baca smeće i da se prilikom eventualnog paljenja vatre, potrebno je biti izuzetno oprezan, s obzirom na to da je proteklih godina zbog nepažnje bilo posla i za vatrogasnu službu.

Omiljena kovačička šumica
Nezaobilazni Tamiš u Uzdinu – oaza za lovce, ribolovce i ljubitelje prirode

Uzdinski deo Tamiša bio je omiljeno kupalište i izletište već generacijama. Aktivno se radi na uređenju priobalja Tamiša, a lokalna samouprava završila je put do Tamiša, te je prilaz izletnicima i “vikendašima” olakšan. Nekada se tu logorovalo, a cilj je da se ponovo obnovi ova praksa. Do tog cilja se dolazi aktivnim ulaganjem kroz sredstva opštine, ali i EU. U blizini se nalazi šuma koja je prava prirodna oaza. Pasionirani ribolovci ne zaobilaze ovu banatsku reku, pa je očekivano da ove godine ovaj prostor bude pun izletnika i ljubitelja prirode. Planirano je da Uzdin postane i deo evropske biciklističke rute, Banat Greenway koridora, a uskoro će biti omogućemo i iznajmljivanje bicikala i obilazak lokaliteta za koje ćete informacije putem QR koda.

mapio uzdin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *