Gulašijada u Debeljači: Jedan od najjačih okršaja kuvara

Da se život posle dve pandemijske godine vraća u normalu, sasvim sigurno je posvedočila i Gulašijada u Debeljači održana prethodnog vikenda. Ove godine okupila je sve one željne dobrog ukusa, lepog druženja i takmičarske atmosfere.

Gotovo rekordna posećenost na debeljačkom vašarištu, okupila je čak 56 ekipa. Pored Gulašijade, održan je i tradicionalni dečiji karneval učenika Osnovne škole Moša Pijade iz Debeljače. Karneval se održava skoro tri decenije, a uvek je izazov za sve kreativce, kako decu tako i roditelje i učitelje. Karnevalska povorka defilovala je Debeljačom, od Osnovne škole Moše Pijade do bine na debeljačkom vašarištu.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Debeljača, Stevan Lazički, rekao je da su tu predstavnici dve opštine iz Mađarske, ekipe iz Crepaje, Orlovata, Barande, Kovačice… U Izjavi za RTV OK kaže da se zahvaljuje svim pokroviteljima i sponzorima, bez kojih ne bi bilo moguće održati tako dobru manifestaciju. Lazički naglašava da je žiri bio potpuno nezavistan i da je imao troje članova.

Treće mesto osvojila je ekipa Pecaroši, drugo ekipa iz Titela, a prvo mesto osvojila je ekipa iz Ortiloša iz Mađarske. Svaka ekipa osvojila je kotliće različite zapremine, pehare i medalje.

1794. godine Mađari su doneli svoje jelo u Debeljaču, i od tada se u ovom mestu zna da su najbolji poznavaoci ovog praznika za nepce baš u ovom banatskom mestu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *