Centralni vikend dana Padine – pregršt dešavanja

Ovog vikenda održana je centralna proslava Dana Padine. Svake godine najviše se tokom avgusta praznuje u Padini, a tako je bilo i ovog puta, a, kao i prethodnih godina, proslava će trajati sve do prve polovine septembra.

U petak je organizovan koncert duhovne muzike, a za relizaciju ovog događaja bile su zadužene verske zajednice. Koncert je održan u SC Dolina na bini, nešto kasnije, od 19 časova, otvorena je izložba u Etno domu u Padini u organizaciji Udruženja žena iz Padine. Izložba je bila posvećena starinskim posdama za vodu, a ovu interesantnu izložbu otvorio je sveštenik, Jan Cicka. Za kolekciju koja je prikazana zadužene su bile članice udruženja koje su tradicionalne predmete prikupile i pripremile za ovaj događaj.

Od 20 časova organizovan je centralni kulturno umetnički program pod nazivom Baština naših predaka u organizaciji Udruženja Suncokret, učenika Osnovne škole Maršal Tito iz Padine i amatera Doma kulture Mihal Babinka.

Petar Višnjički, zamenik predsednika opštine Kovačica, pozdravio je sve prisutne, a Marijana Meliš, pomoćnica predsednika opštine Kovačica, dala je kratak osvrt na naseljavanje Slovaka na prostor Padine, istakavši da su materijalno Slovaci poneli ne puno iz svoje matice, ali da su na prostor Padine doneli duhovno bogatsvo a da je sada pred potomcima da to bogatstvo održe, razvijaju i neguju.

U subotu, 20. avgusta organizovana je 12. Likovna kolonija invalida rada iz Banata Padina 2022. Ovom prilikom otvorena je i izložba Ane Durgalove iz Padine, koja, pored slikanja na platnu, oslikava i tradicionalne predmete i odeću. Istog dana od 17 časova ornizovana je i izložba posvećena ulozi marama u narodnoj nošnji ali i životu. Izložba je organizovana u Etno muzeju Petraš. Ovom prilikom govorila je Zdena Obsušt, etnolog i bibliotekar, i gospodin Petraš koji je izdvojio da ovaj komad narodne nošnje prati čoveka od rođenja pa sve do smrti – beba se u njoj previja, marama se stavlja i na glavu kao zaštita, njom se previjaju rane, i na kraju ispraća čoveka na večni počinak.

Od 18 časova nastupio je praznik za pivopije – Pivski maraton. Maraton podrazumeva trku pivopija čiji je cilj bio u SC Dolina. Najbrži od svih bio je Dugi, odnosno, Daniel Durgala, drugo mesto osvojio je Alexander Zemen, a treće Saša Đurica. Ovu manifestaciju organizovali su Čoki i Ivan uz pomoć mnogobrojih sponzora i organizacionog odbora Dana Padine.

Dobra svirka obeležila je subotu veče uz pesmu Isaka Šabanovića i hitove jugoslovenskog pop roka. Atmosfera je bila izuzetna, a mladi Isak podigao je publiku na noge. Nakon Isaka nastupile su lokalne rok grupe – Uzemljenje i Wrong way.

U nedelju, 21. avgusta održana je Tortijada u organizaciji Udruženja žena iz Padine, a njihove vredne ruke napravile su čak 12 torti. Održan je i tradicionalni turnir u šahu u organizaciji Šahovskog centra Padina, ove godine u mesnoj zajednici u Padini. U kuglaškom okršaju između Padine i Kovačice, koji je takođe bio deo proslave, pobedile su Kovačičanke iz KK Slavia.

Pored svečanog bogosluženja u Evgangelističkoj crkvi u Padini, održana je i izložba starih fotografija u organizaciji Glasa nada i Kolektivna izložba Udruženja likovnih umetnika Žeđ.

Narodno veselje zakazano za nedelju, pomereno je za naredni vikend usled lošeg vremena. Takođe, sledećeg vikenda planirani su Babinkovi susreti sa podtemom Literarna beseda sa pesnicima. Ove godine organizuju se 47. po redu susreti, a događaj je zakazan za 18 časova. Od 20 časova u biblioteci u Padini biće organizovan koncert Marijane Marčekove Valjentove.

Proslava se, nakon dograđaj narednog vikedna, nastavlja u petak 9. septembra. Za naredni vikend zakazano je narodno veselje, paraglajding, vašar rukotvorina…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *