Izložbom starinskih porcelanskih šolja obeležen Dan Padine

Udruženje žena iz Padine svake godine povodom proslave Dana Padine organizuje različite izložbe. Ove godine su se odlučile za starinske porcelanske šolje.

Povodom proslave doseljenja Slovaka u Padinu, Udruženje žena iz ovog banatskog mesta trudi se da prigodnim izložbama skrene pažnju sunarodnicima koliko je bitno čuvati stare predmete i običaje od zaborava.

  • Svake godine na proslavi Dana Padine, Udruženje žena ima čast da manifestaciju otvori izložbom. Pošto Dom kulture nije u funkciji, već nekoliko godina se izložbe organizuju u Etno domu. Uvek se organizuju prigodne izložbe kojima želimo da prikažemo našim mladim naraštajima i sugrađanima stare predmete, koji više nisu u upotrebi, kako bismo ih sačuvali od zaborava. Naša izložba traje do kraja septembra i kad počne školska godina, nastavnici i učitelji dovode učenike da pogledaju naše izložbe. Interesantno je i starijim generacijama, jer ih ovakvi predmeti vrate u mladost – rekla je predsednica Udruženja žena iz Padina, Milena Hanik.

Opština Kovačica je podržala inicijativu Udruženja žena da sačuvaju tradiciju i kulturu Slovaka. Zbog toga izlazi u susret ovakvim događajima.

  • Izložbe su uvek u vezi sa prošlošću slovačkog naroda i veoma je bitno da se čuva naša tradicija – istakla je Marijana Meliž, pomoćnica predsednika opštine Kovačica.

Porcelanske šolje se od davnina koriste da se ljudi uz kafu ili čaj sastanu i druže. Otuda ideja da upravo ovaj komad posuđa bude izložen.

  • Pripremali smo se za izložbu mesec dana, srećom, jedna naša članica ima mnogo starinskih šoljica. Ostatak je svaka od članica donela od kuće, sa tavana, kako bi naša deca videla.

Otvaranju izložbe je prethodio kratak kulturno-umetnički program. Posetioci su mogli da uživaju u slovačkoj muzici i recitacijama. Krunu višegodišnjeg rada Udruženja žena je knjiga “Sačuvajmo od zaborava – starinska padinska narodna nošnja”.

izvor: rtv pancevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *