Održana centralna proslava Dana Padine

Ovog vikenda održana je centralna proslava Dana Padine.

Padina je za dane vikenda bila u znaku proslave. Tokom tri dana u ovom mestu je organizovano niz kulturni, zabavnih, sportskih i gastronomskih događaja.

Centralna proslava povodom 217 godina od dolaska Slovaka u Padinu počela je 18. avgusta u Sportskom centru „Dolina“, kulturno umetničkim programom „Nasleđe naših predaka“.

U subotu 19. avgusta održana je i 13. Likovna kolonija invalida rada iz Banata uz prisustvo 28 slikara. U Slovačkom etnografskom muzeju „Petraš“ otvorena je izložba „Nasleđe padinskih predaka – Iz opanaka u papuče“. U večernjim časovima prisutni su imali priliku da uživaju u koncertima grupe „Simply akustično“, i popularnog sastava „Amadeus bend“.

Trećeg dana proslave, u nedelju 20. avgusta, u Sportskom centru „Dolina“ održana je Gulašijada. Takmičilo se preko 30 ekipa. Uporedo je održan turnir u kuglanju. Gosti manifestacije bili su kovačički izviđači koji su prezentovali svoj odred. Nisu izostale ni tradicionalne akcije : igre bez granica za decu, vašar umetnosti i uvek posećena Tortijada u organizaciji Udruženja žena. Kasnije poslepodne u mesnoj zajednici otvorena je izložba slika umetnika naivne umetnosti, članova Udruženja „Smed“. Nakon toga je u domu kulture predstavljena izložba „Exhibition 1806“ u organizaciji mladog Udruženja „Glas nade“. Na kraju dana u Sportskom centru „Dolina“ održana je narodna proslava.

Proslava u Padini nastaviće se i nakon centralnog vikenda a potrajaće do 10. septembra za kada je najavljena svečana akademija povodom 217 godina od naseljavanja ovog mesta. Manifestaciju Dani Padine organizuje organizacioni odbor proslave u saradnji sa MZ Padina. Manifestaciju je podržala Kancelarija za Slovake koji žive u dijaspori a glavni pokrovotelj je opština Kovačica.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *