Biciklom do Švajcarske, porodica Sandić pokazala da je i to moguće

Petočlana porodica Sandić, Biljana, Dragan, Teodora, Sofija i Iskra krenuli su na putovanje dugo 1500 kilometara. Možda to ne bi bilo tako neobično da ova porodica ne putuje biciklama od Kovačice do svog odredišta – do Magadina, u švajcarskom delu italijanskog kantona.

Putovanje treba da traje 40 dana, i trenutno se nalaze u Italiji. Putovanje sa troje dece je posebno iskustvo koje je, prema rečima Biljane Sandić, naučilo roditelje novim lekcijama – ne ožete dete zaštiti od života, već ga je potrebno pripremiti za život. I devojčice same svedoče da su se susrele sa brojnim preprekama koje su savladale uz pomoć samomotivacije. Prema Teodorinim rečima uzbrdice u Sloveniji su joj predstavljale veliki problem, mada iza svake uzbrdice postoji nizbrdica, odnosno, nagrada za prevazilaženje prepreka.

Neke rizike ne možte predvideti, ni u životu, pa ni na putovanju, pogotovu ne ovakvom. Tako se Sofiji takože u Sloveniji desio kvar na biciklu koji je popravljen što joj je olakšalo samo putovanje.

Pored fizičkikh benefita od vožnje bicikle, na ovom putovanju porodica Sandić navikla je na boravak na otvorenom prostoru, spavanje u prirodi, gde su devojčice naučile da se sažive sa prirodom, pa su navikle i na insekte kojih se inače deca plaše. Prema Teodorinim rečima, toliko se navikla na otvoren prostor da se već sada oseća nelagodno kada je u zatvorenom.

Svi članovi porodice su deo izviđača, Dragan i Biljana više decenija, a devojčice odnedavno, a sve veštine koje su stekli pomažu im da se dobro orijentišu i snalaze u prirodi. Kako pronaći vodu, sklonište, kako postaviti šator i naći pogodno mesto za njega. Kaže Biljana da dobro podnose vremenske uslove i da su svoju decu naučili da je u redu pokisnuti i da je to sasvim normalna stvar – Apsolutno je sve to život, zaključuje Biljana.

Predviđaju da će putovanje trajati još 8 dana. Inače, Dragan i Biljana su preduzetnici i sa svojom decom žive u Kovačici već dve ipo godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *