Vez na narodnoj nošnji kao neraskidiva veza sa tradicijom

Održana još jedna kreativna radionica u Debeljači, ovoga puta cilj radionice bio je da se učenici Osnovne škole Jožef Atila upoznaju sa narodnom tradicijom, posebno onom koja se vezuje za narodnu nošnju.

U petak, 4. novembra u prostorijama debeljačkog Doma kulture Jožef Atila održana je kreativna radionica na kojoj je tema bila izrada narodnih nošnji kao i tradicionalni vez. Ova radionica je organizovana od strane Društva za negovanje tradicija Banatsko kolo u saradnji sa direkorkom Osnovne škole Moša Pijade iz Debeljače, Kristinom Vidrač.

Prisutni učenici su imali prilike da se upoznaju sa izradom narodnih nošnji kao i sa vezovima. Predavač je bila Aleksandra Jotović iz Kulturno umetničkog društva Gradimir iz Beograda. Ona je ovom prilikom istakla da je ideja za ovu radionicu inicirana od strane Đorđa Nađa, umetničkog rukovodioca Društva za negovanje tradicija Banatsko kolo iz Debeljače, a u cilju kako bi decu, makar na kratko sklonili od aktuelnih društvenih mreža i upoznali ih sa tradicijom.

Za kraj novembra planira se slična radionica koja će biti namenjena za stariju populaciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *