Opština Kovačica pohvaljena – primer profesionalizma i efikasnosti

Delegacija opštine Kovačica zajedno sa načelnicom Južnobanatskog upravnog okruga, Marinom Toman, boravi u Slovačkoj Republici na poziv Kancelarije za Slovake u dijaspori.

Povod sastanka je izrada Akcionog plana na osnovu prethodno donesene Strategije za period 2022-2026, čiji je zadatak da unapredi uslove života svih Slovaka koji žive van Slovačke.

Sastanku sa predstavnicima Kancelarije, Milanom Janom Pilipom, predsednikom, Peterom Prohackom, potpredsednikom, Milinom Sklabinski iz Političko-strategijskog odbora, Janom Kopanicovom i Vladislavom Jančoškovom iz Odbora za donacije, su prisustvovali predsednik opštine Kovačica, Jaroslav Hrubik i načelnica Južnobanatskog upravnog okruga, Marina Toman, kao i Marijana Meliš I Miroslav Kotvaš, pomoćnici predsednika opštine Kovačica.

Prilikom obraćanja, Jaroslav Hrubik, predsednik opštine Kovačica, istakao je da su slovačka kultura i identitet neodvojivi deo jedinstvenog multietničkog i multikulutralnog miljea opštine Kovačica. Predsednik je naglasio važnost rada udruženja građana koja čuvaju tradiciju svih naroda koji žive u opštini, pa i Slovaka, i istakao manifestacije od posebnog značaja koje opština pomaže i podržava.

U susret centralnoj proslavi Međunarodnog dana maternjeg jezika u Kovačici, Hrubik je rekao da je simbolika obeležavanja ovog dana, pod poroviteljstvom Komisije za saradnju Srbije sa Uneskom, snažna, jer ukazuje na jedinstvenost naroda na prostoru opštine Kovačica pod sloganom manifestacije Četiri niti jedan vez.

Nakon predstavljanja relizovanih i planiranih infrastruksturnih projekata kada su u pitanju važna kulturna zdanja – Dom kulture Mihal Babinka u Padini i 3. oktobar u Kovačici. Razgovaralo se i o radovima na Evangelističkoj crkvi u Kovačici koja je pod zaštitom države i zavedena je kao kulturno dobro.

Ovom prilikom najavio je i edukaciju za sva zainteresovana udruženja koja čuvaju narodnu baštinu i kulturu, a koja žele da konkurišu na međunarodne konkurse, da će opština biti tu da pomogne.

Načelnica Junobanatskog upravnog okruga, Marina Toman, pohvalila je saradnju opštine sa ovom važnom institucijom za Slovake. U svom obraćanju rekla je da južni Banat jedna izuzetno kulturno bogata sredina, u kojoj se, kao multietičkoj, mnogo radi na očuvanju i unapređenju tradicije svih naroda, time i Slovaka, koji imaju izuzetno i bogato nasleđe, kao i da se nada projektima koji će uticati na to da se slovačka zajednica poveže i ojača.

Predsednik opštine, Jaroslav Hrubik, zahvalio je Kancelariji za Slovake u dijaspori na prilici da opština Kovačica da svoj doprinos u izradi Akcionog plana i Strategije.

Na sastanku je istaknuto da je opština Kovačica primer je profesionalizma i efikasne realizacije projekata, kao i primer dobre prakse.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *