Aktivne žene Crepaje: Jedne dovele poetsko proleće, druge organizuju prvu Tucijadu

Žene su stub svakog društva, a koliko su aktivne u Crepaji svedoče dva događaja. Jedan je nedavno održan, a drugi najavljen za Uskrs.

Vredne pesnikinje su se već tradicionalno organizovale za početak proleća i uz pomoć Doma kulture Mita Živkov Lala održale manifestaciju U susret proleću u Crepaji krajem protekle nedelje, odnosno, u petak 24. marta. Pored crepajskog doma kulture, manifestaciju su realizovale članice Banatske petice.

Peti po redu festival poezije i proze otvoren je od strane predsednika Saveta za kulturu, Branislava Atanackovića, a predstavljeni su radovi 12 učesnika. Učestvovali su i učenici Osnovne škole Sava Žebeljan iz Crepaje, članovi recitatorske sekcije, ali i pesnici iz Pančeva i banatskog Karlovca – Dragoslav Lacković, Jelisije Lile Marić, Milivoj Forgić, Galina Vuksanović, Ružica Tomić. Domaćine su predstavljale Ivana Živanov, Jasmina Isajlov, Emina Radevska, Dušica Cvejin Stojanović, Dragana Ilievska i Dušan Genc.

Nakon poezije i proze, prva Tucijada

Sa druge strane, nedavno je osnovano Udruženje žena Vredne ruke Crepaje ima 16 članica. Zajedničkim snagama, došle su do ideje da održe prvu Tucijadu, na prvi dan Uskrsa, 16. aprila. Ružica Grubanov, predsednica Udruženja, u izjavi za RTV Kovačica kaže da su želele da organizuju nešto novo i ovom prilikom je pozvala sve roditelje, bake, deke, da dovedu decu. Događaj je zakazan u 17 časova u porti crkve u Crepaji.

Vredne žene će pripremiti 200 farbanih jaja, medenjaci su spremni, takođe, oko 200 komada. Svaka članica doneće i kolače, a planirani su i uskršnji paketići za decu.

Organizaciju su podržali sveštenici crkve u Crepaji i mnogi donatori koji su pomogli prvu crepajsku Tucijadu.

Inače, udruženje je osnovano 23. februara, a ovo udruženje planira da se umreži i sa ostalim opštinskim udruženjima, da sa njima sarađuje i napravi jesenji događaj kada će svoje drage saradnike pozvati na gastronomsku manifestaciju pod nazivom Njegovo veličanstvo orah. Tada će se birati najlepši kolači od oraha.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *