Dve decenije Udruženja žena Bakice iz Uzdina

Udruženje žena Bakice osnovano je 08. marta 2003. godine. Simbolično, na Međunarodni dan žena pre dvadeset godina okupile su se vredne Uzdinke i osnovale udruženje koje je postavilo nove standarde u načinu funkcionisanja udruženja žena, ali i u načinu na koji se čuva, neguje i razvija tradicija jedne nacionalne zajednice.

Njihov rad krase brojna priznanja, izložbe i nagrade, a njegova vrednost prepoznata je i na mnogobrojnim međunarodnim manifestacijama.

U subotu, 25. marta, obeleženo je dvadeset godina rada udruženja koje za svoje trajanje ne beleži nijedno istupanje. Ana Bojer u izjavi za RTV OK kaže da je zadovoljna obeležavanjem ovog važnog jubileja, ali joj je i velika čast zbog prisutnih gostiju koji su svoje vreme odvojili kako bi prisustvovali rođendanskoj manifestaciji Bakica. Ona je na samom početku iznela šta je sve to obeležilo funckionisanje Udruženja, navela je da je cilj očuvanje rumunske tradicije, kulture i folklora…

Zadovoljna je Ana i uspesima, ali i saradnjom sa drugim udruženjima. Marija Grapini, članica evropskog parlamenta, uručila je Bakicama posebne poklone, a članice udruženja penzionera iz Temišvara otpevale su dve pesme – jednu na srpskom i jednu na rumunskom jeziku. Manifestaciji su prisustvovali i savetnik u Konzulatu Rumunije u Vršcu Daniel Bala, predsenik Izvršnog odbora Rumunskog nacionalnog saveta Daniel Magdu, i pomoćnica predsednika opštine Kovačica, Marijana Meliš.

Marijana Meliš ovom prilikom istakla je da su Bakice jedno vredno udruženje, i istakla je važnost njihove uloge u negovanju multikulturalnosti čitave opštine. Daniel Magdu je rekao da su one bile model za funckionisanje udruženja žena i van opštine, promovisale su i rumunsku tradiciju i kulturu, a njihov rad bio je predmet mnogih etnoloških istraživanja.

Zajedničkim duvanjem svećice sa brojem 20 Bakice su završile formalni deo manfiestacije i otpočele jedno novo poglavlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *