Crepajačka tortijada prvi put na Vrbicu u crkvenoj porti

Manifestacija Crepajačka tortijada ove godine će prvi put biti organizovana na Vrbicu, u subotu, 8. aprila.

Udruženje žena Vidovdan i ove godine organizuje tradicionalnu manifestaciju Crepajačku tortijadu. Članice Udruženja žena Vidovdan planiraju humanitarnu tortijadu u subotu na veliki praznik Vrbicu. Inače, Vrbica, pada uoči Cveti ili Cvetne nedelje,i jedan od najvažnijih praznika u pravoslavnoj crkvi, koji se obično slavi nedelju dana pre Uskrsa.

Nakon službe u Crkvi Uspenja Bogorodice, planirano je da se realizuje manifestacija u čast torti nakon 14 časova. Najmlađi koji budu posetli hram ove godine nakon Bogosluženja, dobiće tortu, a posle će one biti distribuirane porodicama slabijeg materijalnog stanja, u čemu se ogleda humanitarna dimenzija.

Ako vam se od ovog teksta, jede nešto slatko, u nastavku dajemo recept za Crepajačku tortu.

Crepajačka torta je tradicionalna poslastica iz Crepaje. Torta se sastoji od tri kore od lisnatog testa, punjenih orasima, šećerom i mlekom. Evo jednostavnog recepta za crepajačku tortu:

Sastojci:

  • 3 lista lisnatog testa
  • 500 g mlevenih oraha
  • 200 g šećera
  • 500 ml mleka
  • 200 g putera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • malo ulja za premazivanje pleha

Priprema:

  1. Prvo napravite fil. U šerpu stavite mleko, šećer, puter i vanilin šećer, pa zagrejte na srednjoj temperaturi dok se puter ne otopi i šećer se ne istopi. Potom dodajte mlevene orahe i mešajte dok se smesa ne zgusne. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.
  2. Zagrejte rernu na 180°C.
  3. Odvojite tri lista lisnatog testa i premažite ih sa malo ulja.
  4. Stavite prvu koru u pleh i prelijte je sa polovinom fila.
  5. Stavite drugu koru preko fila i prelijte je ostatkom fila.
  6. Stavite treću koru na vrh i premažite je sa malo ulja.
  7. Pecite tortu u prethodno zagrejanoj rerni oko 30-35 minuta, dok ne porumeni.
  8. Kad se torta ohladi, isecite je na željene komade i poslužite.

Uživajte u tradicionalnoj poslastici iz Crepaje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *