Crepajačka tortijada prvi put na Vrbicu u crkvenoj porti
Manifestacija Crepajačka tortijada ove godine će prvi put biti organizovana na Vrbicu, u subotu, 8. aprila.
Udruženje žena Vidovdan i ove godine organizuje tradicionalnu manifestaciju Crepajačku tortijadu. Članice Udruženja žena Vidovdan planiraju humanitarnu tortijadu u subotu na veliki praznik Vrbicu. Inače, Vrbica, pada uoči Cveti ili Cvetne nedelje,i jedan od najvažnijih praznika u pravoslavnoj crkvi, koji se obično slavi nedelju dana pre Uskrsa.
Nakon službe u Crkvi Uspenja Bogorodice, planirano je da se realizuje manifestacija u čast torti nakon 14 časova. Najmlađi koji budu posetli hram ove godine nakon Bogosluženja, dobiće tortu, a posle će one biti distribuirane porodicama slabijeg materijalnog stanja, u čemu se ogleda humanitarna dimenzija.
Ako vam se od ovog teksta, jede nešto slatko, u nastavku dajemo recept za Crepajačku tortu.
Crepajačka torta je tradicionalna poslastica iz Crepaje. Torta se sastoji od tri kore od lisnatog testa, punjenih orasima, šećerom i mlekom. Evo jednostavnog recepta za crepajačku tortu:
Sastojci:
- 3 lista lisnatog testa
- 500 g mlevenih oraha
- 200 g šećera
- 500 ml mleka
- 200 g putera
- 1 kašičica vanilin šećera
- malo ulja za premazivanje pleha
Priprema:
- Prvo napravite fil. U šerpu stavite mleko, šećer, puter i vanilin šećer, pa zagrejte na srednjoj temperaturi dok se puter ne otopi i šećer se ne istopi. Potom dodajte mlevene orahe i mešajte dok se smesa ne zgusne. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.
- Zagrejte rernu na 180°C.
- Odvojite tri lista lisnatog testa i premažite ih sa malo ulja.
- Stavite prvu koru u pleh i prelijte je sa polovinom fila.
- Stavite drugu koru preko fila i prelijte je ostatkom fila.
- Stavite treću koru na vrh i premažite je sa malo ulja.
- Pecite tortu u prethodno zagrejanoj rerni oko 30-35 minuta, dok ne porumeni.
- Kad se torta ohladi, isecite je na željene komade i poslužite.
Uživajte u tradicionalnoj poslastici iz Crepaje!