Na Smotri mađarskih KUD-ova južnog Banata nastupilo je oko 250 učesnika

Dom kulture “Jožef Atila” u Debeljači je bio domaćin 33. Smotre mađarskih KUD-ova južnog Banata

Oko 250 dece i odraslih iz osam naselja gde živi mađarska nacionalna manjina nastupilo je pred mnogobrojnom publikom u Debeljači. 33. Smotru mađarskih Kulturno umetničkih društava iz Južnog Banata otvorila je Elvira Kovač, potpredsednica SVM-a.

Prisutni su bili i pokrajinska poslanica i članica Upravnog odbora Saveza Vojvođanskih Mađara Ana Marija Pinter, predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara Aron Šutuš, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Zoltan Kudlik, etnograf, Ana Seke, i državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Emeše Lalić Urban.

Na 33. smotri, nastupili su mađarski folklorni ansambli, pevačke grupe i orkestri iz Vojlovice, Kovina, Pančeva, Skorenovca, Vršca, Jermenovaca i Ivanova. Iz Debeljače su nastupili mađarska folklorna grupa, muzičke sekcije doma kulture „ Jožef Atila“ i hor MKUC-a.

Uporedo sa kulturno – umetničkim programom održana je izložba ručnih radova. Predstavljeni su vezovi, tkanja i suveniri, koje su pripremile žene iz mađarskih udruženja iz južnobanatskih sela. Predstavila se i umetnička radionica iz Debeljače. Učesnici ove foklorne smotre su učestvovali u ekumenskom bogosluženju na kojem su služili reformantski sveštenik Karolj Marton i katolički sveštenik Laslo Đuriš. Folklorna povorka, učesnika koji su obučeni u narodnu nošnju je išla do Doma kulture “Jožef Atila”.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *