Uspešna radionica izrade sveća i makramea u Debeljači

Od oktobra 2022. do juna 2023. šest učesnica u Debeljači, učestvovalo je u radionicama, koje su se odvijale jednom nedeljno po 4 sata, pod vođstvom Erike Garalejić.

Na kreativnoj radionici mogle su da nauče izradu sveća i makrame. Nakon završene obuke, njihovi radovi su izloženi u muzeju, u okviru 33. Smotre Južnobanatskih mađarskih kulturno-umetničkih društava.

Mentor i organizatorka radionice Erika Garalejić kaže da su ove vredne žene osposobljene da samostalno u budućnosti izrađuju ovakve radove. Radionica je realizovana uz podršku mađarske vlade i Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara. Cilj projekta je da svim polaznicima prikaže tehniku umetničkog vezivanja čvorova Makramea i izrade sveća. U planu je i radionica tkanja, kao i radionica prirodne kozmetike od oktobra 2023.

Makrame je drevna veština vezivanja čvorova u određene uzorke. Pojam “makrame” je arapskog porekla i znači “resa” ili “nit”. Umetnost makramea datira još iz 13. veka, kada su arapski tkači počeli vezivati dodatnu tkaninu na rubove njihovih nošnji. U Evropu stiže u 14. veku. Makrame je jedna od veština koju treba savladati ne rečima, opisom ili tumačenjem već praktičnim radom.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *