Dvoje naših poljoprivrednika od pokrajine dobilo preko milion dinara za start up

Juče, 20. juna u holu Pokrajinske vlade uručeni ugovori korisnicima, mladim poljoprivrednicima po Konkursu za dodelu sredstava za podršku mladima u rurualnim područjima u AP Vojvodini u 2023. godinu.

Neposredno pre uručenje ugovora, korisnicima sredstava, mladim poljoprivrednicima, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimir Galić, poželeo je korisnicima uspešnu realizaciju „start ap“ projekata za koje su ostvarili prava na sredstva.

– Ovaj konkurs primenjujemo od 2017. godine i do sada je blizu 1.000 mladih ljudi, poljoprivrednih gazdinstva, ostvarilo sredstva po ovom konkursu. Suština Konkursa je da mladi ostanu na selu, u ruralnim sredinama kao i povratak mladih na selo, koliko je to moguće. Predmet Konkursa jesu biljna i stočarska proizvodnja, a najšire moguće smo opredelili da se ova sredstva mogu dodeliti

rekao je pokrajinski sekretar Vladimir Galić.

Pokrajinski sekretar Galić, je istakao i da je po ovom konkursu predviđeno 200.000.000 dinara koje Pokrajinska Vlada dodeljuje mladim poljoprivrednicima. Najviši iznos koje korisnik dobija po Konkursu je 1.500.000 dinara, a najniži 500.000 dinara po jednoj prijavi. Kada je iznos sredstava koji se dobija u pitanju, on iznosi 90 odsto vrednosti celokupne investicije. To znači, kako je naveo pokrajinski sekretar Vladimir Galić, da ako se korisnik opredelio za nabavku mašine čija je vrednost 15.000 evra, Pokrajinska vlada obezbeđuje sredstva u visini 13.500 evra.

Pravo na sredstva po Konkursu ostvarilo je 163 mladih poljoprivrednika, starosti od 18 do 40 godina.

Pravo na sredstva ostvarili su i dvoje mladih poljoprivrednika iz naše opštine, i to Luka Štopulj iz Padine koji je ostvario pravo na 1,3 miliona dinara za kupovinu prskalice, i Radmila Lujanov iz Samoša koja je ostvarila pravo na 1,452.000. Radmila je dobila sredstva za kupovinu 55 ovaca, te će zasnovati svoje stado i time obezbediti proizvodnju mesa.

Nenad Manić ispred Saveta za poljoprivredu opštine Kovačica pozvao je sve poljoprivrednike, posebno mlade, da prate konkurse, kako Ministarstva poljoprivrede, tako i pokrajinske administracije I da koriste sve subvencije I beneficije koje država nudi.

Za više informacija mogu se obratiti Savetu za poljoprivredu opštine Kovačica I Odeljenju za poljoprivredu opštine Kovačica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *