Došli, videli, pobedili – Vločka iz Kovačice

DFA “Vločka” iz Kovačice osvojio je prvu nagradu na 29. Dečijem folklornom festivalu “Zlatna brana” od ukupno 1.200 učesnika.

Ove godine na Dečijem folklornom festivalu “Zlatna brana” okupilo se 1.200 učesnika, od kojih je 200 bilo iz inostranstva, što značajno doprinosi važnosti festivala. Na licima dece su se videli samo osmesi, a pored igre, pesme i plesa, stvorena su nova prijateljstva i stekla mnoga iskustva. Najveće oduševljenje izazvao je kovačički dečiji folklorni ansambl “Vločka”, koji je osvojio prvu nagradu, kao i nagradu NSSNM u Srbiji.

Drugoplasirana je mlađa grupa SKUD “Ratolest” iz Pivnice, dok je treće mesto pripalo folklornom ansamblu OŠ “Bratstvo” iz Aradca.

Direktor DK Kisač, Pavle Surovi, izjavio je da je ovo bila najlepša “Zlatna brana” do sada, sa rekordnom posećenošću i predivnom atmosferom. Učesnici su pokazali svoj rad i vežbu tokom cele godine. Bilo je divno čuti pesmu, videti igre i narodne nošnje. To je jedan od načina za očuvanje kulture i tradicije, dodala je predsednica NSSNM, Dušanka Petrak.

Festival “Zlatna brana” osnovan je 1993. godine, kada su Kišačani proslavili 220. godišnjicu dolaska Slovaka u selo. Prvobitni cilj projekta bio je podrška i razvoj kreativne i kulturne svesti kod dece. Reč je o festivalu dečije muzike, pevanja, plesa i igre, koji je već postao tradicionalan u Kišaču. Okuplja više od 1.000 talentovanih pevača i plesača iz svih krajeva Srbije u kojima žive Slovaci, ali i iz inostranstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *