Dve medalje na međunarodnom takmičenju za učenike iz opštine Kovačica

Učenici iz opštine Kovačica osvojili su najviša priznanja za dostignuća na takmičenju iz fizike. Oni inače pohađaju Regionalni centar za talente iz Pančeva koji ima svoje odeljenje u Kovačici.

Učenici Regionalnog centra za talente iz Pančeva, koji ima odeljenje u Kovačici, učestvovali su na međunarodnom takmičenju iz fizike, koje je održano u Beogradu u Matematičkoj gimnaziji. Prema rečima Borislava Žarkova, predavača u Regionalnom centru za talente “Mihajlo Pupin” iz Pančeva, ovo je treći put da učenik prve godine Gimnazije “Mihajlo Pupin” učestvuje na ovom međunarodnom takmičenju. Dva puta im je izmakla bronzana medalja, ali je u trećem pokušaju učenica pomenute gimnazije, Gabrijela Heđeš, osvojila srebrnu medalju. Bronzanu medalju osvojio je učenik OŠ “Maršala Tita” iz Padine, Danijel Krasko.

Borislav Žarkov se zahvalio svima iz opštine koji su otvorili odeljenje centra za talente u Kovačici i koji su obezbedili sredstva da se cela ova stvar pokrene. Regionalni centar za talente u Kovačici ima dve grupe za fiziku i jednu za programiranje. Nastava se odvija u Osnovnoj školi “Mlada pokolenja” u Kovačici.

Prema rečima direktorke kovačičke osnovne škole, Anijčke Bireš, pre tri godine obratili su joj se zajedno sa direktorom RCT, dvojica nastavnika osnovne škole, Nenad Grozdanić i Borislav Žarkov, sa idejom da otvore istureno odeljenje centra za talente u školi. Direktorka je odmah prihvatila predlog, jer su već imali informaciju da veliki broj njihovih učenika mora da putuje u Pančevo na predavanja, što je za roditelje bila dodatna otežavajuća okolnost. Na ovaj način, priliku da pohađaju predavanja imaju i učenici, čiji roditelji nisu u mogućnosti da ih voze do Pančeva. Sa idejom su se obratili načelnici Opštinske uprave Tanji Bubeskov i predsedniku opštine Kovačica Jaroslavu Hrubiku, koji su odmah prepoznali potencijal ovakve inicijative, dodala je direktorka Osnovne škole „Mlada pokolenja“.

Kako navodi Marijana Meljiš, pomoćnica predsednika opštine Kovačica, opština će nastaviti da ih podržava i da pomaže, jer je od velikog značaja da jedna tako mala opština ima tako velike talente.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *