Srbija i Rumunija: kultura ne poznaje granice

U Galeriji naivne umetnosti u Kovačici, u petak 7. jula, otvorena je međunarodna izložba likovne umetnosti.

Međunarodna izložba likovne umetnosti pod nazivom „Hromatske interferencije“ se održala u Galeriji naivne umetnosti u Kovačici.

Izlagali su gosti iz Temišvara, Rumunije, ukupno 25 slikara sa 36 njihovih originalnih dela. Predstavljene su razne tehnike kao ulje na platnu, akril na platnu, tuš, pastel, suvi pastel a ima i raznih motiva, no najčešći motivi vezani su za cveće, kao i za rumunsku nacionalnu nošnju navodi direktorka Galerije naivne umetnosti u Kovačici, Ana Žolnaj Barca.

Do saradnje između ove dve galerije je došlo tako, što su iz galerije u Temišvaru zvali na gostovanje kovačičku galeriju, gde će se predstaviti svi aktualni slikari ove galerije.

Na svečanom otvaranju izložbe, sve prisutne je pozdravila direktorka galerije Ana Žolnaj – Barca, univ. prof. dr. Gabriel Keleman, predsednik Saveta Mesne zajednice u Kovačici, Adam Jonaš i predsednica neprofitne organizacije „Prezent“ iz Temišvara, Steluca Guciu.

Ova izložba okupila je umetnike iz zapadnog dela Rumunije, koji pripadaju umetničkoj grupaciji „Hromatske harmonije”, koja je nastala 2017. godine kao neprofitno udruženje pod okriljem Umetničke galerije „Hromatske harmonije” sa sedištem u Temišvaru.

Izložba će biti otvorena do 30. jula 2023

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *